Deutsche Bank: Έκανε κατά λάθος πληρωμή 28 δισ. ευρώ

Deutsche Bank: Έκανε κατά λάθος πληρωμή 28 δισ. ευρώ
Deutsche Bank AP

Για λειτουργικό λάθος έκανε λόγο εκπρόσωπος της τράπεζας, τονίζοντας ότι έγινε άμεσα αντιληπτό χωρίς να προκληθεί ζημιά

Κατά λάθος πληρωμή ύψους 28 δισ. ευρώ, προς το γερμανικό χρηματιστήριο Eurex, έκανε η Deutsche Bank, λίγες μέρες πριν απ’ το Πάσχα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το λάθος ωστόσο ανακαλύφθηκε γρήγορα και δεν υπήρξε κάποια οικονομική ζημιά, όπως δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων πηγή με γνώση του θέματος. Το ποσό, που ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό που έπρεπε να εμφανισθεί, κατέληξε σε λογαριασμό του γραφείου συμψηφισμών του χρηματιστηρίου Eurex στη Γερμανία.

«Αυτό ήταν ένα λειτουργικό σφάλμα στην κίνηση ενεχύρων μεταξύ των κεντρικών λογαριασμών της Deutsche Bank και του λογαριασμού της στο Eurex», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τράπεζας σε δήλωση που έστειλε με e-mail. «To σφάλμα αναγνωρίσθηκε σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια διορθώθηκε. Εξετάσαμε διεξοδικά τους λόγους που συνέβη αυτό το λάθος και λάβαμε μέτρα για να αποτραπεί μία επανάληψή του», πρόσθεσε.

Το επεισόδιο αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, εγείρει νέα ερωτήματα για τις διαδικασίες κινδύνου και ελέγχου της τράπεζας, σε μία εποχή που οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένους ελέγχους των εποπτικών Αρχών. Πρόκειται, προσθέτει, για μία ακόμη δύσκολη στιγμή για τη Deutsche σε μία περίοδο που αλλάζει ηγεσία μετά την καταγραφή ζημιών για τρίτο συνεχόμενο χρόνο.

Το λάθος θα έπρεπε να έχει εντοπισθεί από έναν εσωτερικό μηχανισμό, γνωστό ως «bear-trap», δήλωσε η πηγή. Ο μηχανισμός αυτός καθιερώθηκε μετά από εσωτερικό έλεγχο στην τράπεζα, ο οποίος έγινε καθώς υπήρξε ένα προηγούμενο λάθος με πληρωμές ενεχύρων τον Μάρτιο του 2014, πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι αν και συμβαίνουν τέτοιου είδους λάθη, το ποσό που αφορούσε το λάθος – υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας που ανέρχεται σε περίπου 24 δισ. ευρώ – είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα