Διαδήλωση όλων των κομμάτων υπέρ της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη

default image

Το κόμμα Ερντογάν, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν σε κοινή διαδήλωση το βράδυ της Κυριακής για την προάσπιση της δημοκρατίας. Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την επέτειο 93 χρόνων από τη Συνθήκη της Λωζάνης

Πυκνές και πολλαπλές οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, με τον Ερντογάν να εδραιώνει την κυριαρχία του και να απλώνει το “χέρι του νόμου” απέναντι σε χιλιάδες πολίτες με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα. Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή και άλλων τουρκικών κομμάτων υπέρ της δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, αναδιάρθρωση στο στράτευμα, αλλά και μηνύματα στον τουρκικό λαό με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία»: χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν απόψε στην πλατεία Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου, αλλά επίσης για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απάντηση της τουρκικής ηγεσίας στην αποτυχημένη απόπειρα με τα εκτεταμένα πογκρόμ κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης.

Την πρωτοβουλία για την αποψινή συγκέντρωση είχε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Όμως μαζί με τις κόκκινες τουρκικές σημαίες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στης Κωνσταντινούπολης απόψε οι διαδηλωτές ύψωσαν και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας.

«Υπερασπιζόμαστε τον ρεπουμπλικανισμό και τη δημοκρατία», «Η κυριαρχία ανήκει στον λαό χωρίς όρους», «Όχι στο πραξικόπημα, ναι στη δημοκρατία», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Παράλληλα με την καταγγελία του πραξικοπήματος, όμως, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά την αντίθεσή τους στον πρόεδρο Ερντογάν: «Η εξουσία στο λαό», «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει λαϊκή».

Η ευγενής και αποφασιστική στάση του Έθνους μας ενάντια στις προδοτικές απόπειρες που προέρχονται από διαφορετικές εστίες, αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη ότι θα πορευτεί στο δρόμο της δημοκρατίας

Την ίδια ώρα, σε μήνυμα με αφορμή την 93η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  κάνει αναφορά στην στάση που τήρησε το Έθνος ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

“Η ευγενής και αποφασιστική στάση του Έθνους μας ενάντια στις προδοτικές απόπειρες που προέρχονται από διαφορετικές εστίες, αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη ότι θα πορευτεί στο δρόμο της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανάπτυξης κατά την προσεχή διαδικασία”, υπογραμμίζει.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τονίζει επίσης ότι σε αυτές τις μέρες έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή η αξία των βασικών αρχών που διαθέτει η Τουρκία, με πρώτη την εθνική βούληση και την δημοκρατία. “Το ιερό Έθνος μας έδειξε για μια ακόμη φορά με τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα ότι θα απαντήσει με πνεύμα απελευθερωτικού αγώνα, με ενότητα, με συσπείρωση και αλληλεγγύη εναντίον κάθε απόπειρας πραξικοπήματος που στρέφεται κατά της βούλησης του την οποία χρησιμοποιεί δια μέσω των εκπρόσωπων που εξέλεξε το ίδιο”, σημειώνει ο Ερντογάν.

Η νίκη που απέκτησε το ιερό Έθνος μας με πίστη, θάρρος και θυσίες, μεταφέρθηκε και καταχωρήθηκε στην διπλωματία και στο διεθνές δίκαιο με την Συνθήκη της Λωζάνης

Σε ό, τι αφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, που αποτελεί ουσιαστικά και τη Διεθνή Συνθήκη “ίδρυσης” του σύγχρονου τουρκικού κράτους, αναφέρει: “Η νίκη που απέκτησε το ιερό Έθνος μας με πίστη, θάρρος και θυσίες, μεταφέρθηκε και καταχωρήθηκε στην διπλωματία και στο διεθνές δίκαιο με την Συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη αυτή έχει την ιδιότητα τίτλου ιδιοκτησίας του νεοιδρυθέντος κράτους μας”.

Όπως είπε, “καμία δύναμη και εστία δεν θα καταφέρει να ανακόψει την πορεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία στα 93 χρόνια που πέρασαν έγινε η 6η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων που έθεσε για το 2023 και των οραμάτων για το 2053 και το 2071”.

Υποταγή στο ΓΕΕΘΑ, από τον αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας

Στο μέτωπο των εκκαθαρίσεων, ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας σε ανακοίνωσή του, τονίζει την “απόλυτη υποταγή του” στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη συμμετοχή αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας στην προσπάθεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος, προκάλεσαν “μεγάλο κακό” στη χώρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις σοβαρότερες των ποινών, ενώ υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός θα εξακολουθήσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, με αποφασιστικότητα.

Οι δηλώσεις αυτές, έγιναν σήμερα στη διάρκεια επίσκεψη του στρατηγού, στο υπουργείο των Εσωτερικών στην Άγκυρα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές που έγιναν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη το πραξικόπημα.

Ο Ακάρ αναμένεται ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ TRT

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα