Κόντρα για τα ηνία των επιχειρήσεων στη Λιβύη

default image

Εμπλοκή στην τήρηση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και ενίσχυση του εμπάργκο όπλων αποφάσισε το ΝΑΤΟ. Παραμένει ο διχασμός σχετικά με την επέμβαση. "Πολιτική καθοδήγηση" των επιχειρήσεων προτείνει το Παρίσι. ΗΠΑ: "Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ρόλο κλειδί". Πυρετώδεις διαβουλεύσεις (Vid+Pics)

Σε συμφωνία χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, έφτασαν τα μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με την επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και την επιβολή ακόμα πιο αυστηρού εμπάργκο όπλων.

Αν και συμφώνησαν στα σχέδια για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ωστόσο προς το παρόν το σχέδιο παραμένει ανεφάρμοστο, καθώς δεν έχουν καθοριστεί λεπτομέρειες, ενώ μια σειρά από χώρες κρατούν ασαφή στάση.

Το NATO αποφάσισε επίσης ομόφωνα να ενισχύσει το εμπάργκο όπλων ενάντια στη Λιβύη, με στόχο να σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια σε άμαχους πολίτες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της συμμαχίας, πλοία και αεροσκάφη του NATO “θα διεξάγουν επιχειρήσεις ώστε να επιβλέπουν και αν χρειαστεί να απαγορεύσουν σκάφη να μεταφέρουν παράνομα όπλα ή μισθοφόρους.”

Οι αντιδράσεις από Τουρκία και Γερμανία συνεχίζονται, ενώ και η Γαλλία φαίνεται να μην επιθυμεί εμπλοκή της συμμαχίας, καθώς στο παρασκήνιο μαίνεται διπλωματικός πόλεμος σχετικά με το ποιος θα κρατήσει τα ηνία των επιχειρήσεων

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ σημείωσε ότι αν και η επίθεση μπορεί να στηριχθεί στα σχέδια του ΝΑΤΟ, δεν είναι απαραίτητο να γίνει επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

“Για μας αυτή η επιχείρηση είναι κατ’ αρχήν μια επιχείρηση που ήθελε ο ΟΗΕ, πραγματοποιείται από μια συμμαχία κρατών μελών τα οποία δεν είναι όλα μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Επομένως δεν είναι μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, μολονότι μπορεί να στηριχθεί στα στρατιωτικά μέσα σχεδιασμού και επέμβασης της Συμμαχίας”, δήλωσε.

Πρότεινε ακόμα τη θέσπιση “μιας αρχής πολιτικής καθοδήγησης” της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη μπορεί να σταματήσει “ανά πάσα ώρα και στιγμή” αν ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των εταίρων του συνασπισμού που μετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη θα συναντηθούν τις ερχόμενες ημέρες για να συζητήσουν για την επιχείρηση. Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, το Παρίσι ή το Λονδίνο.

Σε άλλο μήκος κύματος οι ΗΠΑ

Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ένα ρόλο- κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σήμερα, μετά από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ομολόγους του από την Γαλλία και την Βρετανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

“Αυτό που λέμε τώρα είναι ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ένα ρόλο- κλειδί να παίξει εδώ”, πρόσθεσε ο Αμερικανός σύμβουλος.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το “βάρος” της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μοιράζεται ισότιμα μεταξύ των συμμάχων.

Δείτε live εικόνα από τα  μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων

“Η Τουρκία δεν θα στρέψει ποτέ τα όπλα εναντίον του λαού της Λιβύης”

“Είναι δίκαιη η ανησυχία μας για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, διότι έχουμε δει ότι παρόμοιες επιχειρήσεις δεν αποφέρουν αποτέλεσμα και καταλήγουν σε κατοχή” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

“Φυσικά και θα επικρίνουμε τη συνάντηση το Παρίσι” είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συνάντηση που πήραν μέρος η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά από την οποία ξεκίνησε η επιχείρηση και τόνισε: “Η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη μπορεί να γίνει μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτό πρέπει να ερμηνευθεί και το πλαίσιο που χαράσσουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ”.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι “το θέμα ήταν να γίνει η αλλαγή στη Λιβύη δίχως να υπάρξει εμφύλιος και χάος. Η Λιβύη έπρεπε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της όχι με εξωτερικές επεμβάσεις, αλλά η ίδια. Να επιλέξει η ίδια την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει της”.

“Η σχέση μας με τη Λιβύη δεν είναι σχέση πετρελαίου ή συμφέροντος και αυτό το ξέρουν καλά τα αδέλφια μας στη Λιβύη” συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός και απαντώντας στις επικρίσεις τις τουρκικής αντιπολίτευσης περί υπερβολικά ήπιων τόνων, είπε “εμείς δεν διευθύνουμε μπακάλικο, αλλά μία από τις σημαντικότερες χώρες του κόσμου. Υψώνουμε τη φωνή μας και δείχνουμε την αντίδρασή μας με τρόπο”.

Καταλήγοντας, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε “η Τουρκία δεν θα στρέψει ποτέ τα όπλα εναντίον του λαού της Λιβύης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα