Διάσωση 168 μεταναστών στη Λιβύη

Διάσωση 168 μεταναστών στη Λιβύη

Οι αρχές της Λιβύης διέσωσαν 168 πρόσφυγες και μετανάστες, άλλοι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους "ελλείψει μέσων"

Το λιμενικό σώμα της Λιβύης διέσωσε το Σάββατο 168 πρόσφυγες και μετανάστες, το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν έπλεε ακυβέρνητο στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Τρίπολης, όμως δεν κατάφεραν να διασώσουν άλλους «ελλείψει μέσων», γνωστοποίησαν οι αρχές της χώρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εντοπίσαμε δύο πλεούμενα. Στο ένα επέβαιναν 168 πρόσφυγες και μετανάστες και το άλλο βρισκόταν σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το πρώτο. Ελλείψει μέσων, δεν μπορέσαμε να σώσουμε (παρά μόνο τους πρόσφυγες που βρίσκονταν) στο πρώτο πλεούμενο» δήλωσε ο Άσραφ αλ Μπάντι, στέλεχος του λιμενικού σώματος.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε το αριθμό των ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους.

Οι 168 διασωθέντες οδηγήθηκαν στη ναυτική βάση της Τρίπολης όπου τους παρασχέθηκε βοήθεια από το μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο εκπρόσωπος τύπου του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης Αγιούμπ Κασέμ επιβεβαίωσε ότι το λιμενικό σώμα δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δεύτερη επιχείρηση διάσωσης σήμερα.

«Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις παίρνουν πολύ χρόνο. Δεν διαθέταμε επαρκή μέσα» εξήγησε.

Ο ίδιος επέκρινε τον ρόλο των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων οι οποίες, όπως υποστήριξε, «περιορίζονται στο να παράσχουν βοήθεια στους μετανάστες μετά τη διάσωσή τους».

«Θα ήταν καλύτερο αυτές οι οργανώσεις να μας παράσχουν εξοπλισμούς και πλοία για να μπορούμε να διασώζουμε περισσότερους μετανάστες» συμπλήρωσε ο Κασέμ.

Χθες Παρασκευή συνολικά 371 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούσαν να μεταβούν στην Ευρώπη διασώθηκαν από ψαράδες στα ανοιχτά τα πόλης Ζουάρα (δυτική Λιβύη), σύμφωνα με το ΔΟΜ.

Μεταξύ αυτών 129 άνθρωποι που κατευθύνονταν στις ευρωπαϊκές ακτές με μια φουσκωτή λέμβο, τους οποίους λήστευσε κι εγκατέλειψε ομάδα ενόπλων στα ανοιχτά, όπως γνωστοποίησε ο στρατηγός Κασέμ.

Ένοπλοι που επέβαιναν σε ένα ταχύπλοο τους καταδίωξαν, έπειτα τους άρπαξαν τα υπάρχοντά τους όπως επίσης τη μηχανή της λέμβου τους, σε απόσταση περίπου 5 ναυτικών μιλίων στα ανοιχτά της πόλης Ζουάρα (δυτικά), περιέγραψε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι 129 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ αυτών 27 γυναίκες και δύο παιδιά, με καταγωγή κυρίως από τη Γκάμπια και τη Νιγηρία, χρειάστηκε να περιμένουν ώρες στην θάλασσα προτού τους διασώσει Λίβυος ψαράς, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματικό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: AP Photo/Daniele La Monaca)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα