Διάσταση με Ερντογάν: ”Συγγνώμη” στους διαδηλωτές από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

default image

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς επέρριψε στο μεταξύ ευθύνες στην αστυνομία για κακό χειρισμό της κατάστασης και ζήτησε συγγνώμη από τους διαδηλωτές

Άλλη μια νύχτα με επεισόδια βίας στην περιοχή Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται και το γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, όπως και στην Άγκυρα στην περιοχή που βρίσκονται τα κυβερνητικά κτήρια.

Τραγικός απολογισμός άλλος ένας διαδηλωτής νεκρός από χτύπημα, ίσως της αστυνομίας. Η πρώτη έκθεση από την νεκροψία που έγινε στον νεαρό διαδηλωτή δεν επιβεβαιώνει ότι αυτός σκοτώθηκε από σφαίρα.

O εκτελών χρέη πρωθυπουργού αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς έγινε το πρωί της Τρίτης δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας,  Αμπτουλάχ Γκιουλ σε μια συνάντηση που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Αρίντς σε συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι η ένταση στη χώρα έχει υποχωρήσει και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία από τους πολίτες.

Κακός ο χειρισμός της αστυνομίας

Επέρριψε την ευθύνη για τον κακό χειρισμό της υπόθεσης στην αστυνομία και ζήτησε συγγνώμη από τους διαδηλωτές, αν και διαχώρισε εκείνους που αγαπούν το περιβάλλον και εκείνους που προκαλούν υλικές ζημιές προς τους οποίους, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν χρωστάει απολύτως τίποτε.

Ο κ. Αρίντς παραδέχτηκε ότι η αρχική αντίδραση για την καταστροφή του πάρκου ήταν ”νόμιμη, λογική και πατριωτική”. Όμως το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν στην αρχική ομάδα προστέθηκαν ”περιθωριακές, και παράνομες ομάδες”.

Ο κ. Αρίντς επαίνεσε την αντιπολίτευση για την ευαισθησία της απέναντι στο θέμα και τον πρόεδρο της χώρας Αμπτουλάχ Γκιουλ για τη στάση του. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, απόντος του πρωθυπουργού, θέλει να εμφανίσει ένα ήπιο πρόσωπο απέναντι στην κοινωνία ελπίζοντας σε εκτόνωση της κατάστασης.

Το θέμα όμως είναι ποια θα είναι η στάση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του στο Μαγκρέμπ. Και επίσης πώς θα αντιδράσουν οι διαδηλωτές που βρίσκονται ακόμη στους δρόμους.

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα