Διαβεβαιώσεις Τραμπ: Η Κίνα θα καταργήσει πολλούς εμπορικούς φραγμούς

Διαβεβαιώσεις Τραμπ: Η Κίνα θα καταργήσει πολλούς εμπορικούς φραγμούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

"Πολύ κοντά" σε συμφωνία για τη NAFTA με Μεξικό και Καναδά είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι εμπορικές «διαπραγματεύσεις» μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου πηγαίνουν «καλά», μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν Κινέζοι αξιωματούχοι για την διαμάχη των δύο πλευρών.

«Τα πηγαίνουμε πολύ καλά με την Κίνα. Νομίζω ότι έχουμε θαυμάσιες συνομιλίες, θα δούμε τι θα συμβεί. Θέλουμε περισσότερο εμπόριο. Δεν θέλουμε φραγμούς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια συνάντηση που είχε με κυβερνήτες και κοινοβουλευτικούς στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι «όταν χρησιμοποιούνται σωστά», οι δασμοί οδηγούν τις χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναφερόμενος στο Πεκίνο είπε ότι «μονίμως» αντιμετώπιζε άδικα τα αγροτικά αμερικανικά προϊόντα. Πιστεύει όμως πλέον ότι η Κίνα θα αντιμετωπίζει πιο δίκαια τις ΗΠΑ και έφερε ως παράδειγμα ότι πλέον, χάρη σε μια συζήτηση που είχε ο ίδιος με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, πωλείται πολύ περισσότερο αμερικανικό βοδινό στις κινεζικές αγορές.

Στην ομιλία του ο Σι Τζινπίνγκ άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα θα καταργήσει πολλούς εμπορικούς φραγμούς, ίσως και όλους, συνέχισε ο Τραμπ προβλέποντας ότι «κάποια στιγμή» η Κίνα «θα ξεμείνει από πυρομαχικά» στο εμπόριο. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι θα πρέπει επίσης να καταργήσει τους φραγμούς που εφαρμόζει στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. Ο Τραμπ εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στους Αμερικανούς αγρότες τονίζοντας ότι θα φροντίσει «100%» τον τομέα τους που υπέφερε λόγω των «κακών εμπορικών συμφωνιών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στη NAFTA, όμως πιστεύει ότι οι τρεις χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό) βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η γεωργία είναι εντάξει με τη NAFTA, όχι θαυμάσια. Θέλουμε να την κάνουμε θαυμάσια. Πλησιάζουμε σε μια συμφωνία. Μπορεί να χρειαστούν τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ίσως δύο μήνες, ίσως πέντε. Δεν με νοιάζει», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα