Διχασμένη η Γερμανία: ‘Τζαμάικα’ ή εκλογές;

Διχασμένη η Γερμανία: ‘Τζαμάικα’ ή εκλογές;
CORRECTS ORIENTATION OF THE IMAGE - The Reichstag building which hosts the German parliament is mirrored in a puddle in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, when Germans election a new parliament. (AP Photo/Michael Probst) AP

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί όσον αφορά το ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ναυαγήσουν εντέλει οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης.

Για την περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών πολιτών προσβλέπουν στο σχηματισμό κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα κόμματα, της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) υπό την Α. Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μ. Σουλτς. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid που δημοσιεύει σήμερα η κυριακάτικη Bild am Sonntag.

Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν εκ νέου με την Α. Μέρκελ σε περίπτωση που αποτύχει το πείραμα της «Τζαμάικα», μια οριακή πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, επιθυμούν ακριβώς αυτό. Κατά της συνέχισης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται την ίδια ώρα το 47%.

Ανεβαίνει το AfD

Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και στο ερώτημα εάν και με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Ενώ το 47% προκρίνουν το σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το 50% εκφράζονται κατά της προκήρυξης νέων εκλογών.

Πάντως, μεγάλος κερδισμένος ενδεχόμενων νέων εκλογών θα ήταν αναμφίβολα το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ξενοφοβικό κόμμα συνεχίζει να λαμβάνει 13% στην πρόθεση ψήφου. Από μια μονάδα φέρονται να κερδίζουν την ίδια ώρα CDU/CSU και Πράσινοι με 31% και 11% αντίστοιχα. Μια μονάδα, αντίθετα, χάνει το SPD που υποχωρεί στο 21% ενώ απώλειες σημειώνουν και οι Φιλελεύθεροι αλλά και η Αριστερά με 10% και 9% αντίστοιχα.

Νέο ΝΕΙΝ Σουλτς στον μεγάλο συνασπισμό

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς επαναλαμβάνει σήμερα την άρνηση του κόμματός του να συγκυβερνήσει εκ νέου με τη χριστιανική ένωση της Α. Μέρκελ σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες της «Τζαμάικα».

Σε δηλώσεις του στη Bild am Sonntag ο Σοσιαλδημοκράτης εκτιμά πάντως ότι τα τέσσερα κόμματα θα συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης και σε έναν «ελάχιστο κοινό παρονομαστή». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει, δεν θα υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός, αλλά νέες εκλογές και την ευθύνη γι΄ αυτό θα τη φέρει η Άγκελα Μέρκελ.

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle, φωτογραφία: AP / Michael Probst)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα