Διχασμός και στους δρόμους της Βαρκελώνης

Διχασμός και στους δρόμους της Βαρκελώνης
200.000 στη Βαρκελώνη κατά της δίκης των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας AP Photo/ Emilio Morenatti

Διαδηλώσεις και ένταση στην Καταλονία. Η Ισπανία βυθίζεται στην αβεβαιότητα και η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα

Χιλιάδες νεαροί αποσχιστές παρέμειναν συγκεντρωμένοι μέχρι αργά το βράδυ έξω από το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πανηγύριζαν για την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας και δηλώναν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.

Η συγκινησιακή φόρτιση ήταν μεγάλη όταν οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μουριέλ Κασάλς. Πρόκειται για μια ακτιβίστρια για την ανεξαρτησία της Καταλονίας η οποία απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2016. Ήταν αρχηγός της οργάνωσης Οmnium.


Σε αρκετά δημόσια κτίρια οι ισπανικές υπεστάλησαν κι έμειναν μόνο εκείνες της Καταλονίας.

Η Ισπανία βυθίζεται στην αβεβαιότητα και η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα. Στους δρόμους της Βαρκελώνης κατέβηκαν και υποστηρικτές της ενότητας της χώρας. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων και της καταλανικής αστυνομίας.

Όταν οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού της Καταλονίας, κάποιοι έσπασαν την κεντρική είσοδο.

Η καταλανική Βουλή ψήφισε υπέρ της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας απ’ την Ισπανία, με τη Μαδρίτη να απαντά αίροντας την αυτονομία της. Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ήρθε και αυτό της ισπανικής Γερουσίας που άναψε «πράσινο φως» στο αίτημα Ραχόι για ενεργοποίηση του άρθρου 155, για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε να υπάρξει ηρεμία είπε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.

ΠΗΓΗ EURONEWS/AP Photo/ Emilio Morenatti

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα