Υπέρ της ανεξαρτησίας

default image

Άνω του 99% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του χωρισμού του νότιου από το βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Οι πανηγυρισμοί του λαού και η ανακοίνωση πάνω από τον τάφο του ηγέτη των ανταρτών

Ποσοστό άνω του 99% των ψηφοφόρων στο νότο του Σουδάν επέλεξαν να χωριστούν από το βορρά σε ένα δημοψήφισμα που αποσκοπούσε να θέσει τέρμα σε δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του δημοψηφίσματος ανακοινώνοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

“Το ποσοστό υπέρ του χωρισμού είναι 99,57%”, δήλωσε ο Τσαν Ρικ Μαντούτ, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής που διοργάνωσε το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη από τις 9 έως τις 16 Ιανουαρίου, ενώπιον του πλήθους που ζητωκραύγαζε, κατά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Εκατοντάδες επίσημοι και διπλωμάτες συγκεντρώθηκαν στην Juba στον τάφο του ηγέτη των ανταρτών John Garang για την πρώτη επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Εκατομμύρια νεκροί

Ο ηγέτης του Νότιου Σουδάν πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα λίγες μόλις μέρες μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ιανουαρίου του 2005, που έδωσε ένα τέλος στα παραπάνω 20 χρόνια συγκρούσεων μεταξύ της κυρίαρχης έγχρωμων  χριστιανών του νότου και των Αράβων μουσουλμάνων του βορρά.

Οι εχθροπραξίες υπολογίζεται ότι κόστισαν τη ζωή σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ανάγκασαν τέσσερα εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και αποσταθεροποίησε την περιοχή.

“Οι άνθρωποι του νότιου Σουδάν περίμεναν για 55 χρόνια, είναι η προσευχή όλης της χώρας”, είπε  ο Αρχιεπίσκοπος Ντάνιελ Ντενγκ  καθώς άνοιξε την τελετή.

“Ευλόγησε το όνομα αυτής της γης, το Νότιο Σουδάν”, σημείωσε. Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της Επιτροπής, 3.851.994 ψήφισαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το ποσοστό δεν περιλαμβάνει τους ψηφοφόρους στο βόρειο Σουδάν και άλλες χώρες, μία μικρή αναλογία του εκλογικού σώματος. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα