Διερμηνέας καταγγέλλει επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές – Έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Διερμηνέας καταγγέλλει επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές – Έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη
Πρόσφυγες στον Έβρο AP Photo/Nikolas Giakoumidis

Για κακοποίηση και επαναπροώθηση στην Τουρκία καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές διερμηνέας της Frontex. Η υπόθεση διαβιβάστηκε και διερευνάται από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Σε επίσημη καταγγελία για παράνομη επαναπροώθηση στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές προχώρησε διερμηνέας της Frontex, που μένει στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο διερμηνέας που βρισκόταν σε αποστολή στον Έβρο, καταγγέλλει επίσημα τις ελληνικές αρχές για βίαιη επίθεση σε βάρος του και στη συνέχεια παράνομη επαναπροώθησή του στην Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβρη, μαζί με άλλους πρόσφυγες.

Το ρεπορτάζ επικαλείται πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την καταγγελία επιβεβαιώνει και η Ευρωπαία Επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει, η κ. Γιόχανσον, τηλεφώνησε την Παρασκευή στον διερμηνέα της Frontex και είναι “εξαιρετικά ανήσυχη από τη μαρτυρία του”.

Η καταγγελία αφορά την επαναπροώθηση τουλάχιστον άλλων 100 προσφύγων.

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη μετά τη σε βάθος συνομιλία που είχα (με τον διερμηνέα) στις 25 Νοεμβρίου. Το γεγονός ότι καταγγέλλεται πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό κάνει το θέμα ακόμα σοβαρότερο”, επισημαίνει η κ. Γιόχανστον.

Κακοποιητική συμπεριφορά και χλευασμός από την Αστυνομία

Ο διερμηνέας εργάζεται ως υπάλληλος στης Frontex και βρισκόταν σε αποστολή στον Έβρο. Επέστρεφε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη για μερικές ημέρες άδεια, όταν η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο και τον έβγαλε έξω μαζί με άλλους επιβάτες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, τους μετέφεραν σε απομακρυσμένη αποθήκη, όπου κρατήθηκαν μαζί τουλάχιστον 100 πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών υπήρχαν γυναίκες και παιδιά. Έπειτα, τους χτύπησαν άγρια, τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους πήραν κινητά, χρήματα και έγγραφα. Όταν προσπάθησε να ενημερώσει την αστυνομία για την ιδιότητά του, η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίστηκε με γέλια και περισσότερα χτυπήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Αργότερα τους έβαλαν σε βάρκες και τους μετέφεραν στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, κατέφυγε στο ιταλικό προξενείο και επέστρεψε στην Ιταλία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο διερμηνέας υπέβαλε καταγγελία στο Μηχανισμό Αναφοράς Παραπόνων της Frontex, συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο και ηχογραφήσεις, από το περιστατικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η κ. Γιόχανσον επικοινώνησε τη Δευτέρα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει την υπόθεση.

Ωστόσο, σε δήλωση του το υπουργείο αναφέρει ότι οι αρχικές του έρευνες υποδηλώνουν ότι “τα γεγονότα δεν είναι όπως παρουσιάζονται”.

Την καταγγελία διερευνά ο Συνήγορος του Πολίτη

Την καταγγελία για παράνομη επαναπροώθηση διερμηνέα της FRONTEX από την Ελλάδα στην Τουρκία ερευνά ο Συνήγορος του Πολίτη κατόπιν διαβίβασης της καταγγελίας από τον Μηχανισμό Αναφορών της FRONTEX.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ανεξάρτητης Αρχής, η καταγγελία αφορά σε κακομεταχείριση και παράνομη επαναπροώθηση φερόμενου διερμηνέα της FRONTEX μαζί με άλλους αλλοδαπούς μέσω Έβρου στην Τουρκία το χρονικό διάστημα 3-4 Σεπτεμβρίου 2021. Το ίδιο περιστατικό δημοσιοποιεί σήμερα και η εφημερίδα New York Times.

Η ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη ατομική αναφορά για επαναπροώθηση που διαβιβάζεται εντός του 2021 από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αναφορών της FRONTEX, μεταξύ άλλων καταγγελιών για παραβίαση δικαιωμάτων σε επιχειρήσεις της FRONTEX από πράξεις των εμπλεκομένων οργάνων της χώρας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά το περιστατικό με την ειδική αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας και, όπως επισημαίνει, αναμένει τις άμεσες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών της αστυνομίας και την πλήρη συνεργασία τους για την διερεύνηση της καταγγελίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα