Διεθνή αντίδραση στην πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας ζητά ο Κέρι

default image

Ο Κέρι τονίζει την ανάγκη διεθνούς αντίδρασης στην πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, σε ξεχωριστές επαφές με τους ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας και Ν. Κορέας

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι μίλησε ξεχωριστά με τους ομολόγους του υπουργούς από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή που έκανε την ίδια μέρα η Βόρεια Κορέα, είπε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας τον Ιάπωνα υπουργό Φούμιο Κισίντα καθώς και με τον Νότιο Κορεάτη ομόλογό του Γιούν Μπιούνγκ-σε, ο Κέρι υπογράμμισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, είπε σε ξεχωριστές δηλώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε επίσης πως ο Κέρι τόνισε σε κάθε ομόλογό του τη σημασία μιας ενωμένης διεθνούς αντίδρασης στις προκλητικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας.

“Προκλητική και κατάφωρη παραβίαση” των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Πάντως, όπως υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου.

“Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν “μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση” των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας με αφορμή τη νέα πυρηνική δοκιμή

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ –μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας– τονίζουν ότι αποφάσισαν “να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά” τα οποία θα περιληφθούν “σε ένα νέο ψήφισμα” του Συμβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα