Διεθνής κατακραυγή για τη δολοφονία βρέφους στη Δυτική Όχθη

default image

Για τρομοκρατική ενέργεια κάνουν λόγο ΟΗΕ, ΗΠΑ και Γαλλία, καταδικάζοντας την εμπρηστική ενέργεια σε οικία Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να καεί ζωντανό ένα μωράκι 18 μηνών

«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν την εμπρηστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου βρέφους 18 μηνών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, , χαρακτηρίζοντάς τον .

Ο Μπαν «καταδίκασε σθεναρά τον φόνο» του παιδιού που κάηκε ζωντανό και -όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του- άσκησε κριτική επίσης στην ισραηλινή κυβέρνηση για την «ατιμωρησία» την οποία απολαμβάνουν οι Ισραηλινοί έποικοι οι οποίοι επιτίθενται εναντίον των Παλαιστινίων.

«Η συνεχιζόμενη ανικανότητα να βάλουν ένα τέλος στην ατιμωρησία μπροστά στις επαναλαμβανόμενες βιαιοπραγίες που διαπράττουν οι έποικοι οδήγησε σε ένα νέο φοβερό περιστατικό και στον θάνατο ενός αθώου» υπογραμμίζει ο Μπαν.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει» προσέθεσε.

«Η απουσία πολιτικής διαδικασίας και η ισραηλινή πολιτική των παράνομων εποικισμών, όπως επίσης η βίαιη πρακτική που συνίσταται στην κατεδάφιση των σπιτιών των Παλαιστινίων έχουν ευνοήσει την ανάδυση ενός βίαιου εξτρεμισμού εκ μέρους και των δύο πλευρών» τόνισε ο Μπαν.

Ο γ.γ του ΟΗΕ «προέτρεψε τα δύο στρατόπεδα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις με στόχο να επιστρέψουν στο δρόμο της ειρήνης».

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη βίαιη τρομοκρατική ενέργεια

Οι ΗΠΑ «καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» σήμερα «τη βίαιη τρομοκρατική επίθεση» που διαπράχθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Παλαιστινίου βρέφους που κάηκε ζωντανό κατά τον εμπρησμό της οικίας της οικογένειάς του από εξτρεμιστές Ισραηλινούς.

«Χαιρετίζουμε την εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου στις δυνάμεις ασφαλείας να προσφύγουν σε κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να συλλάβουν τους δολοφόνους που διέπραξαν αυτό που χαρακτήρισε μια τρομοκρατική ενέργεια και να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο ύφος.

Εκφράζοντας φόβους σχετικά με έναν νέο κύκλο βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η αμερικανική διπλωματία «άσκησε πιέσεις σε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ηρεμία και να αποφύγουν να υποδαυλίσουν την ένταση έπειτα από αυτό το τραγικό γεγονός».

Ολάντ: Τρομοκράτες οι δράστες αυτής της επίθεσης

Στη Γαλλία ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «διατύπωσε τις φράσεις που όφειλε» να διατυπώσει μετά τον θάνατο του Παλαιστινίου βρέφους.

Καταγγέλλοντας μια «τρομακτική ενέργεια» ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι «ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ακριβώς την ευσυνειδησία και διατύπωσε τις φράσεις που έπρεπε να διατυπώσει».

Ο Ολάντ χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους δράστες αυτής της επίθεσης, κατά τη διάρκεια δηλώσεων στον Τύπο στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στη νοτιοδυτική Γαλλία.

«Εξτρεμιστές, που είναι επίσης τρομοκράτες… πήγαν σε ένα σπίτι να κάψουν ένα βρέφος (…) έπρεπε να υπάρξει μια αντίδραση εκ μέρους των ισραηλινών αρχών και αυτή ήρθε» τόνισε ο Ολάντ που υπογράμμισε ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτές τις ενέργειες».

Απερίφραστη καταδίκη από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την απερίφραστη καταδίκη του, καθώς και συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών για τον χθεσινοβραδινό εμπρησμό οικίας Παλαιστινίων στο χωριό Ντούμα στην Δυτική Όχθη, με τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ενός βρέφους.

«Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια που αποδεικνύει την τραγικά αδιέξοδη δράση του φανατισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οι υπαίτιοι της αποκρουστικής αυτής επίθεσης πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιων της δικαιοσύνης από τις ισραηλινές Αρχές που έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση».

«Η ανθρώπινη αυτή τραγωδία» επισημαίνει το ΥΠΕΞ «καταδεικνύει ότι, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διένεξης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα