Δικαίωση του Μπρέιβικ από δικαστήριο: Παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του

default image

Σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση εκτέθηκε ο Νορβηγός μακελάρης κατά την έκτιση της ποινής του για τη δολοφονία 77 ατόμων. Τι αναφέρει η ανακοίνωση του δικαστηρίου

Η Νορβηγία παραβίασε ανθρώπινα δικαιώματα του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ εκθέτοντάς τον σε απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κατά την έκτιση της ποινής κάθειρξης που του έχει επιβληθεί, αποφάνθηκε την Τετάρτη νορβηγικό δικαστήριο.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 σκότωσε σε δύο επιθέσεις 77 άτομα, στην χειρότερη πράξη βίας στη Νορβηγία από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, είχε στραφεί εναντίον των αρχών της χώρας τον Μάρτιο, κατηγορώντας τες για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς τον κρατούν απομονωμένο από τους άλλους φυλακισμένους.

Στην ετυμηγορία του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το νορβηγικό κράτος παραβίασε το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

“Η απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αξία σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση – και στη μεταχείριση τρομοκρατών και δολοφόνων”, αναφέρει στην απόφασή της η δικαστής Έλεν Αντενάες Σέκουλιτς.

Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι το νορβηγικό κράτος δεν παραβίασε το δικαίωμα του Μπρέιβικ να έχει ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Τον Μάρτιο, η υπόθεση είχε προκαλέσει κατάπληξη και μερικά γέλια μεταξύ των Νορβηγών που είχαν εκπλαγεί από τα παράπονα του Μπρέιβικ ότι ο καφές που του σερβίρουν είναι κρύος και τα γεύματά του ζεσταμένα σε φούρνο μικροκυμάτων, πράγματα που χαρακτήρισε “χειρότερα από το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού”.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα