Δικαστής για Όσκαρ Πιστόριους: Επέδειξε "αμέλεια" όταν πυροβόλησε την Ρίβα Στέενκαμπ. Τη Παρασκευή η τελική ετυμηγορία

Δικαστής για Όσκαρ Πιστόριους: Επέδειξε "αμέλεια" όταν πυροβόλησε την Ρίβα Στέενκαμπ. Τη Παρασκευή η τελική ετυμηγορία

Απαλλάχθηκε από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης ο Πιστόριους

Ο Όσκαρ Πιστόριους ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας, κυρίως αμελώντας να καλέσει σε βοήθεια την ασφάλεια, αντί να πυροβολήσει εναντίον αυτού που πίστευε ότι ήταν ένας διαρρήκτης και σκοτώσει έτσι τη φίλη του το 2013, δήλωσε σήμερα η δικαστής πριν αναβάλει τη συνεδρίαση του δικαστηρίου για τη Παρασκευή.

"Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια", δήλωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα, η οποία είχε προηγουμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να καταδικάσει τον κατηγορούμενο για φόνο, αφήνοντας ανοικτή μια ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Η δικαστής ανέβαλε τη συνέχιση της ανάγνωσης της ετυμηγορίας για αύριο στις 09:30 (ώρα Ελλάδας).

Πριν ακόμη τελειώσει η ανάγνωση της ετυμηγορίας, άρχισαν ήδη να διατυπώνονται οι πρώτες επικρίσεις κατά της δικαστού επειδή απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο να καταδικασθεί ο Πιστόριους για φόνο.

"Έχω σοκαριστεί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ποινικολόγος Μάρτιν Χουντ αφού άκουσε τη δικαστή να αποκλείει την καταδίκη για φόνο. "Πιστεύω ότι θα επικριθεί από τον κόσμο της δικαιοσύνης", δήλωσε ο δικηγόρος αυτός του Γιοχάνεσμπουργκ.

"Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε ένα λάθος (...) το γενικό αίσθημα στη δικαστική κοινότητα είναι πως είναι ένοχος για φόνο", συνέχισε ο Χουντ.

Ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Βιτς του Γιοχάνεσμπουργκ υπογραμμίζει από την πλευρά του πως η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει έφεση αν εκτιμά πως η δικαστής έσφαλε.

"Πώς μπορείτε να πυροβολείτε εσκεμμένα τέσσερις φορές στην πόρτα μιας τουαλέτας και να μην φανταστείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σκοτώσετε κάποιον στο εσωτερικό;", έγραψε στο Twitter.

"Εγώ και μερικοί άλλοι είμαστε άναυδοι από την απόφαση αυτή", δήλωσε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Ντάντιτς, ενώ εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία η δικαστής παρουσίασε την ετυμηγορία της, ενώ οι ειδικοί περίμεναν πως η ανάγνωση θα διαρκούσε δύο, ακόμη και τρεις ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όσκαρ Πιστόριους: Αθώος για φόνο εκ προμελέτης. Αναμένεται η οριστική απόφαση του δικαστηρίου

SHARE:

24Media Network