Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Σεβασμό στο αποτέλεσμα ζητά ο Ερντογάν

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Σεβασμό στο αποτέλεσμα ζητά ο Ερντογάν
FILE - In this Saturday, April 15, 2017 photo, Turkey's President Recep Tayyip Erdogan talks to supporters during the last rally ahead of Sunday's referendum, in Istanbul. Few men can claim to have dominated politics in Turkey - or polarized his people - as much as Erdogan, the 63-year-old president who has urged his nation to approve reforms that will greatly expand his powers. (AP Photo/Lefteris Pitarakis, file) AP

Σε κλίμα εντάσεων και με ένα αποτέλεσμα που αφήνει την χώρα βαθιά διχασμένη, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ξεκάθαρη νίκη και κάλεσε τους συμμάχους να σεβαστούν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν παίρνει από την κάλπη για το δημοψήφισμα στην Τουρκία το πολυπόθητο “Evet”, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσει το 50% σχεδόν των Τούρκων πολιτών που βρέθηκε απέναντί του. Εν μέσω κατηγοριών από δύο κόμματα της αντιπολίτευσης για έκνομες ενέργειες που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα, αλλά και απέναντι σε μια κοινωνία που δείχνει να βιώνει τον πιο βαθύ διχασμό στην ιστορία της, ο ηγέτης καλείται να εφαρμόσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα τον χρίσουν “απόλυτο Σουλτάνο”.

“Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας ” δήλωσε σε διάγγελμα που απηύθυνε αργά το βράδυ της Κυριακήςγια το δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του “ναι” ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του “όχι”.Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας. Ωστόσο, ο επικεφαλής του AKP προσπάθησε να φανεί ενωτικός, λέγοντας πως όλες οι ψήφοι υπήρξαν σημαντικές.

Αγαπημένοι πολίτες μου. Σας χαιρετώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου. Τα αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος εύχομαι να μας βγουν σε καλό

Από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να ρίξει το βάρος της κάλπης στην ψήφο των ανατολικών περιοχών και της κεντρικής Τουρκίας, όπου όπως υποστήριξε η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 10 – 15% και έδειξε την επιθυμία του λαού να προχωρήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ερντογάν και οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του “ναι” στο δημοψήφισμα, αφού όπως είπε έδειξαν τα δημοκρατικά ανακλαστικά του λαού σε καθεστώς καταπίεσης. Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Περίπου 25 εκατ πολίτες ενέκριναν αυτή τη μεταρρύθμιση. Ευχαριστώ όμως όλους όσους ψήφισαν που έδειξε ότι η Τουρκία σέβεται τη δημοκρατία

Μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του, ο Ερντογάν ανέφερε πως όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ρισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι μετά το “ναι” στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία, “θα συνεχίσουμε την πορεία μας γρηγορότερα κι ισχυρότεροι”.

Μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμη δημοψήφισμα για να επαναφέρουμε την θανατική ποινή

Πριν ακόμη όμως επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα, ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πίσω σε ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της προεκλογικής του καμπάνιας, εκείνο της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Όπως είπε, θα συζητήσω αμέσως το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Μπαχτσελί. Στη συνέχεια όμως εξήγησε πως θα μπορούσε να βάλει το θέμα σε ένα νέο δημοψήφισμα.

ΤΟ NEWS 247 ΚΑΛΥΨΕ ΜΕ LIVEBLOG ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

AP Photo/Lefteris Pitarakis, file

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα