Διπλό μήνυμα της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ για Ελληνοτουρκικά και Σουηδία – Φινλανδία

Διπλό μήνυμα της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ για Ελληνοτουρκικά και Σουηδία – Φινλανδία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γιενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ap

Την "πόρτα" στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται να κλείνει ξανά η Τουρκία, κάνοντας λόγο για προκλητικές εικόνες του Οτσαλάν και του PKK στη Σουηδία. Την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών θέλει να φέρει στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν.

Συνεχίζει να τραβάει το σκοινί προς πάσα κατεύθυνση η Τουρκία, με τα μέτωπα που έχει ανοίξει σε διπλωματικό πεδίο να έχουν ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις Τούρκων αξιωματούχων να απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία φαίνεται να μην κάνει πίσω τόσο στην περίπτωση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, όσο και στην περίπτωση της Ελλάδας, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Μήνυμα στο ΝΑΤΟ στέλνει η Τουρκική Προεδρία

Μετά την ανακοίνωση που πραγματοποίησε σήμερα το Γραφείο της Φινλανδικής Προεδρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, όπου αναφέρει ότι θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα (20/06), στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπαρήμ Καλίν προχώρησε σε μια ακόμα δήλωση, που μαρτυρά την ανυποχώρητη στάση της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αναφέρθηκε στις εικόνες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και των συμβόλων του PKK, που, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στη Σουηδία.

Όπως είπε, «αυτές οι εικόνες είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα του σε πόσο περίοπτη θέση είναι η τρομοκρατική οργάνωση PKK σε αυτή τη χώρα».

Παράλληλα, συνέχισε λέγοντας πως «εάν η σουηδική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα να τους εξαλείψουν εντελώς παρά αυτή την πρόκληση, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν αυτές οι συνομιλίες», δίνοντας έτσι το μήνυμα στο ΝΑΤΟ πως η τουρκική πλευρά είναι ακόμα μακριά από το να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Ο Ερντογάν φέρνει στο ΝΑΤΟ και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Στην αποκάλυψη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στους συμμάχους προσκομίζοντας μάλιστα και έγγραφα τα οποία κατά τη γνώμη του αποδεικνύουν το βάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών, προχώρησε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό της.

Τουρκική επιδίωξη είναι να πειστούν οι Σύμμαχοι ότι η Ελλάδα παραβιάζει όρους των συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947) χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση την επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά (δηλαδή σε ελληνικό έδαφος).

Ωστόσο, είναι αμφίβολο το τι θα καταφέρει η Τουρκία με μία τέτοια τακτική την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τη συμμαχία για να άρει τις επιφυλάξεις της για την είσοδο στη συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα