Διπλωματική εμπλοκή Τουρκίας – ΗΠΑ για τον Γκιουλέν

default image

Τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ "δείχνει" η κυβέρνηση Ερντογάν σαν υποκινητή του πραξικοπήματος. Αναμένεται να ζητήσει νέα έκδοση του (Vid)

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, είναι “επισήμως” ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu”.

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας είχε αποπεμφθεί πριν λίγο καιρό από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης.

Συνολικά έχουν σημειωθεί πάνω από 3.000 συλλήψεις ενώ πάνω από 100 είναι οι νεκροί πραξικοπηματίες, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.

Όπως και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τον εξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την αιματηρή αυτή απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι όποια χώρα υποστηρίξει τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν δεν θα είναι φίλη της Τουρκίας και θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο μαζί της.

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επακριβώς: “Ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία”. Με τις δηλώσεις αυτές “φωτογραφίζει” τις ΗΠΑ.

Ο Τζον Κέρι απάντησε σε πιθανό νέο αίτημα για έκδοση Γκιουλέν: “Μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις πειστικές ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, θα τον εκδώσουμε. Πρώτα να παρουσιαστούν πειστικές αποδείξεις ότι συνδέεται. Για την ώρα δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα. Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε τη δημοκρατία στην Τουρκία”.

“Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικο το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ’ αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες”, δήλωσε από τη δική του μεριά ο ίδιος ο ιεροκήρυκας, καταδικάζοντας το γεγονός της αποστασίας.

Ο Γκιουλέν ζει στην Πενσυλβάνια από το 1999.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα