Δολοφονία αφροαμερικανού: Μήνυση στον εισαγγελέα που έβγαλε λάδι τον αστυνομικό

default image

Ένας ένορκος μήνυσε τον εισαγγελέα της υπόθεσης του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο Μάικλ Μπράουν στο Μιζούρι, αλλά δεν παραπέμφθηκε σε δίκη

Ένα μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου που έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να διωχθεί ποινικά ο λευκός αστυνομικός που σκότωσε έναν 18χρονο άοπλο μαύρο στο Μιζούρι κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία και ζητώντας την άδεια του δικαστηρίου για να μιλήσει δημοσίως για τον χειρισμό του θέματος.

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σεντ Λιούις και στρέφεται εναντίον του εισαγγελέα Ρόμπερτ Μακάλοχ. Το όνομα του μέλους του παραπεμπτικού συμβουλίου των ενόρκων που προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την 9η Αυγούστου ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον νεαρό Μάικλ Μπράουν στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λιούις. Ο θάνατος του Μπράουν και η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου να μην παραπέμψει σε δίκη τον λευκό αστυνομικό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Ο ένορκος υποστηρίζει στη μήνυσή του ότι οι νόμοι που του απαγορεύουν να μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση αυτή είναι αντισυνταγματικοί. Ο Τζέφρι Μίτμαν, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών του Μιζούρι, είπε ότι η υπόθεση Μπράουν είναι πολύ σημαντική για το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να επιτραπεί στον ένορκο να μιλήσει για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

 

Στις 24 Νοεμβρίου ο εισαγγελέας Μακάλοχ ανακοίνωσε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη στον Ουίλσον. Πολλοί όμως επέκριναν τον εισαγγελέα για μεροληψία υπέρ του αστυνομικού. Ένας εκπρόσωπος του Μακάλοχ είπε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για τη μήνυση.

Ο ένορκος ισχυρίζεται ότι οι αποδείξεις παρουσιάστηκαν στο Δικαστικό Συμβούλιο κατά τρόπο εμφανώς διαφορετικό απ’ ότι σε προηγούμενες υποθέσεις που εξετάστηκαν από τους ίδιους ενόρκους, με τον “υπαινιγμό” ότι ο “παραβάτης” στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Μπράουν και όχι ο Ουίλσον. Υποστηρίζει επίσης ότι το γραφείο του εισαγγελέα παρουσίασε στους ενόρκους τη νομοθεσία που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις “άκαιρα και κατά τρόπο που προκαλούσε σύγχυση”.

Σύμφωνα πάντα με τη μήνυση, οι δημόσιες δηλώσεις του Μακάλοχ για την απόφαση να μην παραπεμφθεί ο αστυνομικός δεν ήταν “εντελώς ακριβείς” αφού υπονόησε ότι “όλοι οι ένορκοι πίστευαν πως οι κατηγορίες δεν γινόταν να στηριχθούν”.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Μπράουν και ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο νεαρός προσπαθούσε να παραδοθεί όταν ο αστυνομικός τον πυροβόλησε πολλές φορές. Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του αστυνομικού επιμένουν ότι ο Ουίλσον φοβήθηκε για τη ζωή του και πυροβόλησε τον Μπράουν όντας σε αυτοάμυνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα