Δολοφονία Ρώσου πρέσβη: Η επόμενη μέρα στην Τουρκία

default image

Κλείνουν όλα τα προξενεία του Ιράν στη χώρα, την ώρα που λαμβάνει χώρα η τριμερής συνάντηση Τεχεράνης, Μόσχας και Άγκυρας στη Ρωσία. Όλα όσα πρέπει να αποδείξει η Τουρκία, προκειμένου να κατευνάσει το Κρεμλίνο, αλλά και τη Διεθνή κοινότητα

Ο Τούρκος αστυνομικός εισβάλει σε έκθεση ζωγραφικής το βράδυ της Δεύτερας στην Άγκυρα πολύ απλά επιδεικνύοντας την ταυτότητά του και λίγο αργότερα πυροβολεί και δολοφονεί εν ψυχρώτον πρέσβη της Ρωσίας Αντρέι Καρλόφ. Ακούγεται να λέει “απόψε δεν θα βγει κανείς από τους δυο μας ζωνταντός” και πως “όσοι ευθύνονται για όσα γίνονται στο Χαλέπι θα το πληρώσουν”. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως, ο 22χρονος δράστης, που είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντα μετά το πραξικόπημα με την υποψία πως είχε επαφές με τον Γκιουλέν, να υπήρξε μέλος της Αλ Νούσρα (αν και τα τουρκικά ΜΜΕ βρίσκουν πολλά κενά σε μια τέτοια θεωρία).

Η επίθεση χαρακτηρίστηκε προβοκάτσια τόσο από τη Μόσχα, όσο και από την Άγκυρα. Ωστόσο, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες τόσο για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες – θα εξαρτηθεί και από το πόρισμα της έρευνας για τη δολοφονία – όσο και για την εξέλιξη στο Χαλέπι και τη Συρία.

Επικοινωνία Λαβρόφ – Τσαβούσογλου τη νύχτα

Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στη διάρκεια της νύχτας. Η ανακοίνωση αυτή, εκδόθηκε ώρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, στη διάρκεια ομιλίας του, σε έκθεση έργων τέχνης στην Άγκυρα.

Οι Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσαν έμφαση στην ανάγκη που υπάρχει για τη διαφύλαξη του πλαισίου των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, πέρα από ενέργειες που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση τους. Παράλληλα, οι δύο ΥΠΕΞ υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας κατά των τρομοκρατών στη Συρία και το Ιράκ.

Οι εμπνευστές αυτής της δολοφονίας δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την πορεία εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, τονίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος χτες αργά τη νύκτα ευχαρίστησε τους εκατοντάδες Μοσχοβίτες που παρά το κρύο και το περασμένο της ώρας έσπευσαν να καταθέσουν λουλούδια μπροστά από το κτίριο του ΥΠΕΞ, στην πλατεία Σμολιενσκ, στη μνήμη του δολοφονημένου πρέσβη .

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναμένεται να επισκεφτεί τη Μόσχα αργότερα σήμερα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τους ομολόγους του, της Ρωσίας και του Ιράν, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Η τριμερής για τη Συρία

Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη έλαβε χώρα την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ ταξίδευε για τη Μόσχα, όπου θα συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας. Παρά το πρώτο σοκ, οι δύο χώρες αποφάσισαν να μην αναβάλουν τη συνάντηση που θα διεξαχθεί κανονικά.

“Η συνάντηση θα γίνει προκειμένου να δοθούν οι οπτικές και των τριών πλευρών, έτσι ώστε να εξετάσουμε που βρισκόμαστε και να συζητήσουμε που πάμε από εδώ και πέρα” ανέφερε στην τουρκική Hurriyet ανώτατος αξιωματούχος. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για προσπάθεια επίλυσης αρχικά της κρίσης στο Χαλέπι και στη συνέχεια σε ευρύτερες περιοχές στη Συρία. Άλλωστε, η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης και αναφορικά με την εκκένωση περιοχών στο Χαλέπι και τη μεταφορά αμάχων σε ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες τα περασμένα εικοσιτετράωρα.

Από την Άγκυρα πάντως, επιμένουν πως δεν έχουν αλλάξει θέση και ότι δεν συνομιλούν με το καθεστώς Άσαντ, το οποίο στηρίζει ανοιχτά η Μόσχα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ωστόσο συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν το ενδεχόμενο να έρθουν στο τραπέζι της συζήτησης οι Αντάρτες και η κυβέρνηση του Μπάσαρ αλ-Άσαντ στην πόλη Αστάνα.

Μέτρα παίρνει η Τεχεράνη

Το Ιράν έκλεισε όλα τα προξενεία του στη Τουρκία σήμερα, ανακοίνωσε η ιρανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Χθες, ο πρέσβης της Ρωσίας στη Τουρκία Αντρέι Καρλόφ δολοφονήθηκε από ένοπλο σε εγκαίνια έκθεσης σε γκαλερί της Άγκυρας, ενώ άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θεωρεί την επίθεση τρομοκρατική πράξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας, όλες οι υπηρεσίες των προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, την Τραπεζούντα και την Ερζερούμ θα παραμείνουν κλειστές σήμερα. “Προτρέπουμε όλους τους Ιρανούς να αποφύγουν να προσέλθουν στις τοποθεσίες αυτές”, έγραψε η πρεσβεία, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Η δολοφονία έγινε την παραμονή μιας συνάντησης προγραμματισμένης στη Μόσχα των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν για να συζητήσουν την επίλυση του συριακού πολέμου. Ο Τούρκος υπουργός έφθασε στη Μόσχα και αποφάσισε να προχωρήσει στη συνάντηση παρά τη δολοφονία, τονίζοντας ότι το συμβάν δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Όσα πρέπει να αποδείξει η Άγκυρα

Στις πρώτες τους δηλώσεις αμέσως μετά τη δολοφονία, τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν πως η προβοκάτσια είχε στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Χαλέπι και τη Συρία γενικότερα. Όμως, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας, οι μαζικές εκκαθαρίσεις στα σώματα ασφαλείας που όπως φαίνεται αδυνάτισαν την επιχειρησιακή ετοιμότητα τους και το γεγονός πως για πρώτη φορά έπειτα από 45 χρόνια, δολοφονείται μέλος διπλωματικού σώματος στη χώρα, κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα ασφυκτική για την κυβέρνηση Ερντογάν. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η ανάλυση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet που αναφέρει πως “η Τουρκία απέτυχε να προστατέψει τη ζωή ενός διπλωμάτη, ως όφειλε”.

Άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως θα ζητήσει εγγυήσεις από την Άγκυρα αναφορικά με την ασφάλεια των διπλωματικών της αποστολών στη χώρα. Παράλληλα, ρωσικό κλιμάκιο καταφθάνει στη χώρα προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια και όσους κρύβονται πίσω από τον Τούρκο αστυνομικό που δολοφόνησε τον Αντρέι Καρλόφ. “Αν ο δράστης είχε συλληφθεί ζωντανός, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να εξαχθούν πληροφορίες κατά την ανάκριση για όσους κρύβονται πίσω του” σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ RT/ HURRIYET

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα