Δολοφόνος της Cox: Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία

default image

Αυτή ήταν η απάντηση του 53χρονου που δολοφόνησε την Jo Cox στους δικαστές, όταν του ζήτησαν να τους αναφέρει το όνομά του

Ο Τόμας Μέιρ παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Γουστμίνστερ του Λονδίνου, για τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ και όταν του ζητήθηκε το όνομά του απάντησε: “Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία”. Ο παριστάμενος δικαστής ζήτησε στη συνέχεια από τους συνηγόρους του να επιβεβαιώσουν πως το όνομά του είναι Τόμας Μέιρ, το οποίο και έκαναν.

Η βουλευτής των εργατικών, 41 ετών, βρήκε τραγικό θάνατο, όταν δέχτηκε πυροβολισμό και επίθεση με μαχαίρι στο Μπρίσταλ του Γουέστ Γιορκσάιρ την περασμένη Πέμπτη. Η πολιτικός που ήταν παντρεμένη και είχε δύο παιδιά, ετοιμαζόταν να υποβληθεί σε κομματική συνάντηση, όταν και τραυματίστηκε θανάσιμα. Στο νοσοκομείο παραμένει 77χρονος που έτρεξε να βοηθήσει την άτυχη γυναίκα. Ο κατηγορούμενος δεν ζήτησε να απολογηθεί, αφού οι συνήγοροί του εξέφρασαν αδυναμία ως προς την απολογία του πελάτη τους.

Ο δολοφόνος, 52 ετών, κατηγορείται επίσης με δίωξη για ανθρωποκτονία, σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου, όπως δήλωσε ο Νικ Γουάλεν, επικεφαλής της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ. Η δικαστής Έμα Άρμπουθνοτ διέταξε την κράτηση του κατηγορούμενου ως την επόμενη ακρόαση, η οποία θα λάβει χώρα τη Δευτέρα.

Ο Μέιρ, αναμένεται να παραμείνει κρατούμενος στις φυλακές Μπελμάρς, ενώ ο δικαστής σύστησε να προετοιμαστεί ψυχιατρική εξέταση και αναφορά τονίζοντας: “Λαμβάνοντας υπόψη την απάντησή που έδωσε στην ερώτηση ‘ποιο είναι το όνομά του’, είναι απαραίτητο να εξεταστεί από ψυχίατρο”. 

Το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να τιμήσει την αδικοχαμένη πολιτικό, τη Δευτέρα. Παράλληλα, όλες οι εκδηλώσεις υπέρ ή κατά του Brexit παγώνουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με τους υποστηρικτές των δύο επιλογών για το δημοψήφισμα να συμφωνούν στη ματαίωση οποιασδήποτε συγκέντρωσης ως την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, κάλεσμα στη χώρα για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δοθούν σε οργανώσεις που υποστηρίζουν άτομα που αντιμετωπίζουν μοναξιά, βρίσκονται αντιμέτωπα με το περιθώριο, αλλά και φορείς που αναλαμβάνουν την έρευνα και τη διάσωση πολιτών από τη Συρία, απέφερε 260.000 βρετανικές λίρες σε λιγότερες από 24 ώρες. Το κάλεσμα που έγινε στο όνομα της Τζο Κοξ, ήρθε λίγη ώρα αφότου όλα τα κόμμα του κοινοβουλίου συμφώνησαν να μην ζητήσουν την αντικατάσταση της έδρας της δολοφονημένης βουλευτή.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ BBC, GUARDIAN

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα