“Πρωτιές” στην κάλπη: Δύο μουσουλμάνες, μία ιθαγενής και ένας ανοιχτά gay δείχνουν την “άλλη” Αμερική

“Πρωτιές” στην κάλπη: Δύο μουσουλμάνες, μία ιθαγενής και ένας ανοιχτά gay δείχνουν την “άλλη” Αμερική
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ AP

Μία ιθαγενής, δύο μουσουλμάνες και ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος κατάφεραν να γράψουν ιστορία στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας την προτίμηση των ψηφοφόρων και επακόλουθα την εκλογή τους στα αξιώματα που διεκδικούσαν.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ πέρασαν στην ιστορία και με μερικές πρωτιές που αποδεικνύουν ότι παρά τη στροφή στον συντηρητισμό μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η χώρα παραμένει ένα “χωνευτήρι” πολιτισμών, εθνικοτήτων και θρησκειών, με ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων να “βλέπει” πέρα από την καταγωγή και το σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψηφίων.

Η Δημοκρατική υποψήφια βουλευτής Σαρίς Ντέιβιντς έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά εκτιμήσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών και θεωρούμενη ως ομοφυλόφιλη, η Ντέιβιντς κατάφερε να κερδίσει σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, στο Κάνσας, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ, κατά τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων ABC News και NBC.

Η Δημοκρατική Ιλχάν Ομάρ έγραψε ιστορία ως μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο AP

Την ίδια στιγμή, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ έγιναν οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι δύο Δημοκρατικές πολιτικοί ήταν υποψήφιες στη Μινεσότα και στο Μίσιγκαν, αντίστοιχα. «Τα καταφέραμε μαζί. Ευχαριστώ!», ανέφερε μέσω Twitter η Όμαρ, πρόσφυγας από τη Σομαλία. Ενώ η Τλάιμπ, γεννημένη στο Ντιτρόιτ από παλαιστίνιους γονείς, της απάντησε μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης: «Ανυπομονώ να καθίσω δίπλα σου (στα έδρανα της Βουλής). Ινσαλάχ».

Τζάρεντ Πόλις, ο πρώτος ανοιχτά gay κυβερνήτης πολιτείας (Κολοράντο) AP

Στο μεταξύ, η πολιτεία του Κολοράντο εξέλεξε τον ανοιχτά ομοφυλόφιλο κυβερνήτη στις ενδιάμεσες εκλογές, τον δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον. Το 2015, η Κέιτ Μπράουν ήταν η πρώτη αμφιφυλόφιλη κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ και εξελέγη στην πολιτεία του Ορεγκον. Ενας άλλος κυβερνήτης, ο Τζιμ ΜακΓκρίβι, του Νιού Τζέρσεϊ, είχε αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος πριν παραιτηθεί το 2004.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα