Δύσκολο το φινάλε των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία- Παραμένουν οι διαφορές

Δύσκολο το φινάλε των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία- Παραμένουν οι διαφορές
German Chancellor Angela Merkel arrives for the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin, Germany, Wednesday, Jan. 31, 2018. (AP Photo/Michael Sohn) ap

Αμφίβολο αν θα ολοκληρωθούν την Κυριακή οι συνομιλίες των CDU, CSU και SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αισθητές διαφορές εξακολουθούν να επικρατούν στα κοινωνικά θέματα

Ανοιχτό παραμένει αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν την Κυριακή. Τόσο η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εξέφρασαν μεν το πρωί τη θέλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία, παράλληλα όμως επεσήμαναν πως αναμένουν δύσκολες συνομιλίες.

Ο δε κ. Σουλτς τόνισε ακόμη πως στόχος του είναι μια συμφωνία με «σοσιαλδημοκρατική χροιά». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, θέλει να πετύχει «στο μέγιστο δυνατό βαθμό σοσιαλδημοκρατική πολιτική».

Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις;

Γεγονός είναι πάντως πως τα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά αφορούν αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών προπαντός στον τομέα της αγοράς εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων. Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται να κατέληξαν το μεσημέρι οι διαπραγματευτές σε ό,τι αφορά το επιδιωκόμενο φρένο στην αύξηση των ενοικίων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν να διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια συνολικά 4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων χώρων στέγασης.

Τελευταίο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που θα συζητηθεί πιθανώς αργά το απόγευμα της Κυριακής θα είναι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Εδώ θα κριθεί οριστικά ποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα πραγματοποιηθούν και σε ποιο βαθμό. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αναμένεται ότι οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν ως τη νύχτα και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και την Δευτέρα. Ούτως η άλλως τα τρία κόμματα είχαν συμφωνήσει σε μια παράταση δύο ημερών εάν δεν επιτευχθεί ως την Κυριακή τελική συμφωνία.

(Πηγή: DW, φωτό: AP Photo/Michael Sohn)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα