Δυτική Όχθη: Νεκρό βρέφος από εμπρηστική επίθεση εξτρεμιστών

default image

Ένα βρέφος 18 μηνών έχασε τη ζωή του όταν το σπίτι της οικογένειάς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τυλίχτηκε στις φλόγες έπειτα από πιθανό εμπρησμό από εβραίους εξτρεμιστές, σύμφωνα με την αστυνομία

Ένα βρέφος 18 μηνών έχασε τη ζωή του σήμερα όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι της οικογένειάς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία φέρεται να οφείλεται σε εμπρησμό από εβραίους εξτρεμιστές, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Από την φωτιά τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι–ένοικοι του ίδιου σπιτιού–οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ισραηλινά νοσοκομεία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι είπε ότι στους τοίχους του σπιτιού που πυρπολήθηκε, σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ήταν γραμμένο το σλόγκαν “Price Tag”, το οποίο στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει Ισραηλινοί εξτρεμιστές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφάλειας, τέσσερις Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι αυτό που είναι ένα από αυτά που βρίσκονται στην είσοδο της Ντούμα και έγραψαν συνθήματα στον εξωτερικό του τοίχο προτού διαφύγουν προς την κατεύθυνση ενός γειτονικού ισραηλινού οικισμού.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε και αυτός ότι γκράφιτι στα εβραϊκά βρέθηκαν γραμμένα στους τοίχους του σπιτιού και σημείωσε ότι ο στρατός έχει ξεκινήσει επιχείρηση “στον τομέα στον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά για να εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης”.

“Η επίθεση αυτή κατά πολιτών συνιστά μόνον μια βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια”, πρόσθεσε και από την πλευρά του ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Το Ισραήλ κατεδάφισε δύο παράνομες κατασκευές στον οικισμό του Μπέιτ Ελ κοντά στην Ραμάλα και απομάκρυνε δεκάδες ανθρώπους από έναν άλλο ισραηλινό οικισμό κοντά στην Ναμπλούς την περασμένη Τετάρτη προκαλώντας διαμαρτυρίες.

“Πρόκειται για μία ύποπτη επίθεση με εθνικιστικά κίνητρα”, είπε η Σάμρι και πρόσθεσε ότι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επί τόπου.

Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση από ισραηλινούς εξτρεμιστές από τότε που ένας Παλαιστίνιος έφηβος κάηκε ζωντανός σε αντίποινα για την δολοφονία τριών Ισραηλινών από τους απαγωγείς τους πριν από ένα χρόνο.

Το σπίτι, στο χωριό Καφρ Ντούμα, καταστράφηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την ώρα που η οικογένεια κοιμόταν.

Ένα γειτονικό σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα καθώς εκείνη την ώρα οι ένοικοί του απουσίαζαν. ,Η οργάνωση “Price Tag” κατηγορείται για μία σειρά από εμπρηστικές επιθέσεις σε τεμένη της Δυτικής Όχθης τα τελευταία χρόνια.

Νετανιάχου: Τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα ως “τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη” τον εμπρησμό.

“Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη (…) Το Ισραήλ αναλαμβάνει αυστηρή δράση κατά της τρομοκρατίας, ασχέτως με το ποιοι είναι οι δράστες της”, αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τραγικό συμβάν, στην οποία υπογραμμίζει ότι έδωσε εντολή “στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να συλλάβουν τους δολοφόνους και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης”.

Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια, σημείωσε παράλληλα με τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν.

“Ο φόνος του μωρού των Παλαιστινίων είναι μια τρομοκρατική ενέργεια (…) δεν επιτρέπουμε σε τρομοκράτες να επιτίθενται κατά της ζωής Παλαιστινίων”, προσθέτει ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Ισραήλ ευθύνεται γι’αυτήν την εγκληματική ενέργεια, αντέδρασε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

“Το έγκλημα αυτό δεν θα συνέβαινε αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέμενε να συνεχίζει τον εποικισμό και να προστατεύει τους εποίκους”, δήλωσε ο Αμπού Ρουντέινα στο επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι “εξ ολοκλήρου υπεύθυνη” για τον θάνατο του μωρού των Παλαιστινίων, το οποίο κάηκε ζωντανό, δήλωσε παράλληλα και ο υπ’αριθμόν δύο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σαέμπ Ερεκάτ, σύμφωνα με τον οποίο “δεν μπορεί να διαχωρίσει κανείς αυτήν την βάρβαρη επίθεση” από μια “κυβέρνηση που εκπροσωπεί έναν συνασπισμό (που τάσσεται) υπέρ του εποικισμού και του απαρτχάιντ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα