ΕΕ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την επίθεση στο “Mercer Street”-Το Ιράν αρνείται την υπαιτιότητα

ΕΕ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την επίθεση στο “Mercer Street”-Το Ιράν αρνείται την υπαιτιότητα
Φωτογραφία αρχείου από το πετρελαιοφόρο Mercer Street. AP/Johan Victor

Το Ιράν κρύβεται πίσω από την επίθεση κατά του πετρελαιοφόρου, "Mercer Street", στη θάλασσα του Ομάν, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τη Τρίτη (3/08) πως καταδικάζουν τη φονική επίθεση που έλαβε χώρα στη θάλασσα του Ομάν, εναντίον του πετρελαιοφόρου “Mercer Street”, την ευθύνη για την οποία οι ΗΠΑ επέρριψαν στο Ιράν, με τις Βρυξέλλες να καλούν να “αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”.

“Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή. Σημειώνουμε τις εκτιμήσεις που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ και καλούμε να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”, δήλωσε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν τη Δευτέρα (2/08), μια “συλλογική απάντηση” με τους συμμάχους τους κατά του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι σχεδίασε την επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου, που αποτέλεσε στόχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) με εκρηκτικά, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον που διαθέτει πολεμικά πλοία στην περιοχή.

“Οι περιστάσεις αυτής της επίθεσης θα πρέπει να διασαφηνιστούν. Αυτή η ενέργεια είναι αντίθετη με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και είναι απαράδεκτη”, πρόσθεσαν.

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε, επίσης, έντονα την επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου. “Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και πρέπει να διατηρηθεί όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο”, υπογράμμισε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

“Οι σύμμαχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή, και καλούν την Τεχεράνη να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της”, πρόσθεσε.

Η επίθεση που συντελέστηκε την Πέμπτη (29/7) , για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, εναντίον του πετρελαιοφόρου Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία του Ισραηλινού εκατομμυριούχου, Εγιάλ Οφέρ, προκάλεσε δύο θανάτους. Τα θύματα ήταν ένας Βρετανός υπάλληλος της εταιρίας ασφαλείας “Ambrey”, και ένας Ρουμάνος, μέλος του πληρώματος, σύμφωνα με την εταιρία “Zodiac Maritime”.

Οι ιρανικές αρχές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση. “Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντά της”, προειδοποίησε τη Δευτέρα (2/08) ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα