ΕΕ προς Τουρκία: Απαιτείται σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ένταξη στην Ένωση

Press conference after the High-Level Political Dialogue meeting between the European Union and Turkey in Brussels, Belgium on Jul. 25, 2017. /          25 2017.
Press conference after the High-Level Political Dialogue meeting between the European Union and Turkey in Brussels, Belgium on Jul. 25, 2017. / 25 2017. ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Οι αρμόδιοι επίτροποι διεύρυνσης και εξωτερικών υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν φρόντισαν να χτυπήσουν το καμπανάκι στον Τούρκο ΥΠΕΞ

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, οι θεμελιώδες ελευθερίες, ανάμεσά τους και η ελευθερία του Τύπου είναι όλες βασικές επιτακτικές απαιτήσεις για την οποιαδήποτε πρόοδο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Ομέρ Τσελίκ.

Η Μογκερίνι τόνισε από την πλευρά της ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην Ένωση, παρά τις έντονες ανησυχίες για την κατάσταση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

«Σαφώς η Τουρκία είναι και παραμένει μια χώρα υποψήφια για ένταξη», ακόμη και αν αυτή την περίοδο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της χώρας δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε στην κριτική που άσκησαν η Μογκερίνι και ο Χαν για τις δίκες δημοσιογράφων και την σύλληψη δέκα ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να εξαπατώνται από «ψευτο-δημοσιογράφους που βοηθούν τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Πριν την συνάντησή της με τους Τούρκους αξιωματούχους, η Μογκερίνι συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι και φωτογραφήθηκε κρατώντας μια λίστα υπογραφών περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζητούν την απελευθέρωση των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει ότι με την προφυλάκιση του προέδρου και της διευθύντριας της Αμνηστίας στην Τουρκία, η Άγκυρα δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για οποιεσδήποτε συνέπειες», τόνισε ο Σέτι σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Αμνησία.

«Οποιοσδήποτε υποστήριξε ενεργά την απόπειρα πραξικοπήματος, ή εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτό, είτε ήταν δημοσιογράφος, στρατιώτης, αστυνομικός, πολιτικός, αυτό δεν έχει καμία διαφορά», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ο Τσαβούσογλου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Φωτογραφία: Sooc)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Τουρκία αγοράζει από τη Ρωσία S-400

H απορία του Ερντογάν για τους ρωσικούς S-400

SHARE: