ΕΕ: Ξεκίνησε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Ιστορική μέρα για το “αύριο”

ΕΕ: Ξεκίνησε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Ιστορική μέρα για το “αύριο”

Με σύνθημα "συνεργασία με τους πολίτες για μία πιο ανθεκτική Ευρώπη" πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το μέλλον της ΕΕ. Υπεγράφη κοινή δήλωση από Σασόλι, Κόστα και φον ντερ Λάιεν.

Έπειτα από μήνες προετοιμασίας, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Η αρχή για ένα καλύτερο αύριο που θα δώσει τον λόγο στους πολίτες και θα διαμορφώσει μία πιο ανθεκτική Ευρώπη σε κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας πραγματοποιήθηκε σε μία μέρα με ισχυρό συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με την Ημέρα της Ευρώπης, που τιμάται στις 9 Μαΐου. Η διάσκεψη επρόκειτο αρχικά να αρχίσει πριν από ένα χρόνο, όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι θεσμοί της ΕΕ έχουν επίσης περάσει μήνες συζητώντας τους στόχους της διάσκεψης.

Η εκδήλωση σήμανε την έναρξη στη συμμετοχική διαδικασία της Διάσκεψης που διοργανώνεται από κοινού από το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ εκφώνησαν ομιλίες σχετικά με το όραμά τους για την Ευρώπη, μετά από χαιρετισμό του προέδρου Μακρόν, ενώ οι συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην αίθουσα βρέθηκαν φοιτητές Erasmus από όλη την ΕΕ, με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης, σεβόμενοι πλήρως τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες, ενώ περίπου 500 πολίτες συμμετείχαν στην εκδήλωση εξ αποστάσεως. Εξ αποστάσεως συμμετείχαν επίσης υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, καθώς και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες.

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν την κοινή δήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη μιας σειράς διαβουλεύσεων και δημόσιων συζητήσεων, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ευρώπης να μοιραστούν τις ιδέες τους συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι τόνισε: “Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών μας να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης, ένα κοινό σχέδιο για μια λειτουργική ευρωπαϊκή δημοκρατία. Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε, συμβάλλοντας με τις απόψεις σας στην οικοδόμηση της αυριανής Ευρώπης, της ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ Ευρώπης”.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, από την πλευρά του δήλωσε: “Η σύγκληση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας για το μέλλον το οποίο απευθύνουμε στους Ευρωπαίους. Εμπιστοσύνη ότι θα ξεπεράσουμε την πανδημία και την κρίση· ελπίδα ότι μαζί θα οικοδομήσουμε μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μελλοντική Ευρώπη”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Σήμερα καλούμε όλους τους Ευρωπαίους να μιλήσουν. Να περιγράψουν την Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζουν, να τη διαμορφώσουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να την οικοδομήσουμε. Οι προσδοκίες των πολιτών είναι σαφείς: θέλουν να εκφράσουν τη γνώμη τους για το μέλλον της Ευρώπης, για τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή τους. Η υπόσχεσή μας σήμερα είναι εξίσου σαφής: θα τους ακούσουμε. Και, στη συνέχεια, θα δράσουμε.»

Η Διάσκεψη θέτει ως στόχο να δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών και των φιλοδοξιών της ΕΕ, ώστε να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της Ένωσης απέναντι σε διάφορες κρίσεις, οικονομικές ή σχετικές με την υγεία. Θα δημιουργήσει νέο δημόσιο φόρουμ για μια ανοικτή, διαφανή και δομημένη διαβούλευση χωρίς αποκλεισμούς με τους Ευρωπαίους, σχετικά με τα ζητήματα που έχουν σημασία γι’ αυτούς και που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα ορίσει σύντομα την ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Διάσκεψης. Οι προετοιμασίες για τις Ομάδες Δράσης Πολιτών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων και των εκδηλώσεων στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης εξακολουθεί να αυξάνεται. Η Διάσκεψη έχει δεσμευθεί να δώσει το μέγιστο δυνατό χώρο στους νέους και, στο πνεύμα αυτό, συνεχίζονται επίσης οι προετοιμασίες για την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version