Έφεση για την έκδοση του Ελ Τσάπο στις ΗΠΑ

Έφεση για την έκδοση του Ελ Τσάπο στις ΗΠΑ

Οι δικηγόροι του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν άσκησαν έφεση εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αποκαλώντας την αντισυνταγματική

Οι δικηγόροι του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν κατέθεσαν έφεση εναντίον της απόφασης της μεξικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι ίδιοι και οι αρχές.

Η έφεση υποβλήθηκε προχθές Πέμπτη από τον Χουάν Πάμπλο Μπαντίγιο και τον Χοσέ Λουίς Γκονσάλες, δύο από τους δικηγόρους του αφεντικού του καρτέλ της πολιτείας Σιναλόα (βορειοδυτικό Μεξικό), σύμφωνα με το περιεχόμενο δικαστικών εγγράφων που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γκουσμάν αντιμετωπίζει διώξεις από τις αρχές των πολιτειών του Τέξας και της Καλιφόρνιας για διακίνηση ναρκωτικών, ανθρωποκτονίες κ.ά.

«Υποβάλαμε έφεση εναντίον της αντισυνταγματικής απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών και σε τελευταία ανάλυση, εναντίον αυτών που βιάζονται τόσο να φύγει ο "Ελ Τσάπο" για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Γκονσάλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η μεξικανική κυβέρνηση, η οποία είχε δώσει το πράσινο φως για την έκδοση του Χοακίν Γκουσμάν στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, έχει πλέον 48 ώρες στη διάθεσή της για να απαντήσει στην έφεση, ανέφερε μια δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μεξικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως έλαβαν εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι «δεν θα επιβληθεί η ποινή του θανάτου» στον βαρόνο των ναρκωτικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται διαδικασία έκδοσης ενός βαρόνου των ναρκωτικών στις ΗΠΑ από το Μεξικό επί των ημερών του Ενρίκε Πένια Νιέτο στην προεδρία. Πολλά αφεντικά συμμοριών, όπως ο Έντγκαρ Βαλδές Βιγιαρεάλ, γνωστός κι ως «Μπάρμπι», ή ο Αλφρέδο Μπελτράν Λέιβα, εκδόθηκαν στις ΗΠΑ το 2014 και το 2015.

Αρχικά ο επικεφαλής του μεξικανικού κράτους είχε αρνηθεί να εγκρίνει την έκδοση του «Ελ Τσάπο» μετά τη σύλληψή του τον Φεβρουάριο του 2014, καθώς εκκρεμούσε η δίκη του στο Μεξικό. Αλλά ο βαρόνος των ναρκωτικών απέδρασε για άλλη μια φορά από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας τον Ιούλιο του 2015, μέσω μιας υπόγειας στοάς που διανοίχθηκε ως το ντους του κελιού του, εξέλιξη που έφερε σε αμηχανία την μεξικανική κυβέρνηση κι άλλαξε τα δεδομένα.

Μετά τη νέα σύλληψή του τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Πένια Νιέτο ζήτησε να κινηθεί εσπευσμένα η διαδικασία έκδοσής στις ΗΠΑ του «Ελ Τσάπο», όπως είναι το προσωνύμιο του βαρόνου των ναρκωτικών, που είναι μια συντόμευση της λέξης chaparro («κοντόχοντρος») κι αναφέρεται στο ότι ο Γκουσμάν έχει ύψος 1,64.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο ναρκοβαρώνος Γκουσμάν δραπετεύει από το κελί του

SHARE: