Εισβολή στο Καπιτώλιο: Αστυνομικοί μηνύουν τον Τραμπ και ακροδεξιές οργανώσεις

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Αστυνομικοί μηνύουν τον Τραμπ και ακροδεξιές οργανώσεις
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ 2021 LM Otero/AP Photo, File

Το αστυνομικό σώμα του Καπιτωλίου κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για "προγραμματισμένη εισβολή"

Μήνυση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, του συμμάχου του, Ρότζερ Στόουν και μελών ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων κατέθεσαν οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου, οι οποίοι στις 6 Ιανουαρίου δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές και εξτρεμιστές υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο theguardian.com, στη μήνυση που κατέθεσαν οι αξιωματικοί του Καπιτωλίου κατηγόρησαν τον Τραμπ πως έστειλε σκόπιμα τον βίαιο όχλο για να διαταράξει την επικυρωμένη από το Κογκρέσο νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Στην αγωγή που απηύθυνε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον το αστυνομικό σώμα του Καπιτωλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως “ο Τραμπ συνεργάστηκε με βίαους εξτρεμιστές και ‘λευκούς υπέρμαχους’ και υποστηρικτές της εκστρατείας για να παραβιάσει τον νόμο των Κου Κλουξ Κλαν και να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, προσπαθώντας με αθέμιτα μέσα να παραμείνει στην εξουσία”.

«Οι επανειλημμένες προσπάθειες του Τραμπ και των συνωμοτών του αποσκοπούσαν στην απόδειξη ότι η νίκη του Μπάιντεν είναι εκλογική απάτη και οδήγησαν πολλούς υποστηρικτές του, στην άσκηση εκφοβισμού, προκειμένου να διατηρήσει ο Τράμπ τη θέση του στο Καπιτώλιο, ακόμα και στο ενδεχόμενο ήττας. Λόγω των παράνομων ενεργειών των κατηγορουμένων, οι ενάγοντες δέχτηκαν βίαιη επίθεση, τους έφτυσαν, τους έριξαν δακρυγόνα, δέχτηκαν φυλετικούς χαρακτηρισμούς και απειλές για τη ζωή τους. Οι τραυματισμοί των εναγόντων, που προκάλεσαν οι κατηγορούμενοι, παραμένουν μέχρι σήμερα», συμπλήρωσαν.

Πέρα από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρότζερ Στόουν, στην αγωγή που κατατέθηκε για λογαριασμό επτά αξιωματικών του Καπιτωλίου από την Επιτροπή Δικηγόρων για τα Δικαιώματα του Πολίτη βάσει νόμου, κατονομάζονται και μέλη των ακροδεξιών ομάδων «Proud Boys» και «Oath Keepers».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα