Εκλογές εν μέσω τυφώνα στην Ιαπωνία

Εκλογές εν μέσω τυφώνα στην Ιαπωνία
Voter fills in their ballots in a general election at a polling station in Tokyo Sunday, Oct. 22, 2017. Voting has kicked off for Japans general election on Sunday that would most likely hand Prime Minister Shinzo Abes ruling coalition a win, possibly retaining two-thirds in the parliament. (AP Photo/Eugene Hoshiko) ap

Αυξημένη η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, την ώρα που ο τυφώνας Λαν πλησιάζει απειλητικά με ανέμους έως 252 χλμ/ω

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στην Ιαπωνία αυξήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2014, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, παρά τις καταρρακτώδεις βροχές που σαρώνουν το αρχιπέλαγος καθώς ο ισχυρός τυφώνας Λαν έχει πλησιάσει τη χώρα.

Στις 11.00 π.μ. (05.00 ώρα Ελλάδας) και ενώ τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07.00, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 12,24%, έναντι 11,08% που ήταν την ίδια ώρα τον Δεκέμβριο του 2014.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται μόνο βάσει των ψήφων της ίδιας ημέρας, καθώς στην Ιαπωνία υπάρχει η δυνατότητα οι πολίτες να ψηφίζουν εκ των προτέρων, ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Έτσι, 15,64 εκατομμύρια ψηφοφόροι, από τα συνολικά 100 εκατομμύρια, ψήφισαν εκ των προτέρων, ένας αριθμός ρεκόρ στο αρχιπέλαγος, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε καλέσει τους πολίτες να ενεργήσουν με αυτό τον τρόπο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούσαν.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι άνεμοι που σαρώνουν τη νότια Ιαπωνία καθώς ο Λαν έχει πλησιάσει τη χώρα, προκάλεσαν την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων και προβλήματα στη λειτουργία των σιδηροδρόμων. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αεροσκάφη καθηλώθηκαν στο έδαφος και τα δρομολόγια των τρένων πραγματοποιούνται με πολλά προβλήματα στις νότιες και δυτικές περιοχές της χώρας.

Ο Λαν, η τελευταία μιας σειράς καταστροφικών καταιγίδων το 2017, προκάλεσε ριπές ανέμου ταχύτητας έως 252 χλμ. την ώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό στη νότια Ιαπωνία. Ο Λαν που χαρακτηρίζεται “πολύ ισχυρός” ήταν στ’ ανατολικά της Οκινάουα, και κινείται βορειοανατολικά με ταχύτητα 40 χλμ την ώρα, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η υπηρεσία για τον Κίνδυνο Τροπικής Καταιγίδας ανακοίνωσε ότι ο Λαν συνοδευόταν το Σάββατο από ανέμους έως 232 χλμ. την ώρα.

Ο Λαν αναμένεται να πλησιάσει το Τόκιο το πρωί της Δευτέρας πριν αλλάξει πορεία και κατευθυνθεί προς τον Βόρειο Ειρηνικό. Το πέρασμα του μπορεί να προκαλέσει ζημιές ύψους 25 έως 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τον Τσακ Γουάτσον, αναλυτή στην εταιρία έρευνας φυσικών καταστροφών Enki Research στη Τζόρτζια.

Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες, μεγάλα κύματα που μπορεί να σαρώσουν τις ακτές και κατολισθήσεις στην πλευρά της Ιαπωνίας προς τον Ειρηνικό, στην οποία περιλαμβάνεται η μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο, παρότι ο τυφώνας αναμένεται να υποβαθμιστεί στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον έως το βράδυ της Κυριακής. Οι ιαπωνικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους των κεντρικών και δυτικών περιοχών να λάβουν αμέσως προφυλάξεις για την ασφάλειά τους.

(Φωτό: AP Photo/Eugene Hoshiko)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα