Εκλογές στη Γερμανία: Κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους επιδιώκει ο Σολτς

Εκλογές στη Γερμανία: Κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους επιδιώκει ο Σολτς
Το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο AP Photo/Michael Probst

Κυβέρνηση με ορίζοντα πέρα από την τετραετία με Πράσινους και Φιλελεύθερους σχεδιάζει ο Όλαφ Σολτς. Οι Πράσινοι δηλώνουν ότι θα μιλήσουν πρώτα με Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους.

Μετά την εκλογική του νίκη, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και ο υποψήφιος καγκελάριός του Όλαφ Σολτς θα επιδιώξουν μια γρήγορη συμφωνία με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) προκειμένου να σχηματισθεί κυβερνητικός συνασπισμός ο οποίος θα μπορεί να είναι βιώσιμος και πέραν αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Πρόκειται για ένα αφήγημα προόδου. Εάν τρία κόμματα, τα οποία έχουν κατά νουν την πρόοδο στις αρχές της δεκαετίας του 2020, συνεργαστούν, μπορεί να γίνει κάτι καλό, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικές αφετηρίες», δήλωσε ο Σολτς σήμερα μετά την συνεδρίαση του προεδρείου του SPD στο Βερολίνο.

«Ο στόχος μας είναι η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει περισσότερο από μία κοινοβουλευτική περίοδο. Οι εταίροι θα έπρεπε να κυβερνούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι πολίτες να τους εμπιστευθούν και να επανεκλεγούν», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «εντελώς εντάξει» το ότι το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και οι Πράσινοι θέλουν πρώτα να συζητήσουν μεταξύ τους. «Θέλω να χτίσω μια κυβέρνηση βασισμένη στην εμπιστοσύνη. Αποτρεπτικό παράδειγμα αποτελεί ο συνασπισμός Συντηρητικών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) από το 2009 έως το 2013.Το FDP θα θυμάται πόσο άσχημα πήγαν τότε τα πράγματα. Θα συντονίσουμε πολύ γρήγορα τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα με τα οποία θέλουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Οι διαβουλεύσεις δεν πρέπει να διαρκέσουν πολύ. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνουν δημόσια. Θα το κάνουμε αυτό με τους φίλους με τους οποίους θέλουμε να κυβερνήσουμε. Χωρίς φασαρία, χωρίς σκοτεινούς ελιγμούς», τόνισε.

Έξι Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί πρόκειται να διεξάγουν αυτές τις συνομιλίες από πλευράς SPD: ο Σολτς, οι συμπρόεδροι του κόμματος Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο γενικός γραμματέας Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ρολφ Μίτσενιχ και η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο Μαλού Ντράιερ.

«Το SPD, το FDP και οι Πράσινοι έχουν ευδιάκριτη εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση ως νικητές των εκλογών. Όσον αφορά τις απόψεις υπάρχουν αρκετές επικαλύψεις. Ο αλληλοσεβασμός, ο εκσυγχρονισμός της χώρας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι τα βασικά καθήκοντα», πρόσθεσε.

Ο νυν αντικαγκελάριος υπενθύμισε επίσης «τους πολύ επιτυχημένους συνασπισμούς Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων υπό τους Καγκελάριους του SPD Βίλυ Μπραντ και Χέλμουτ Σμιτ. Είναι επίσης σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την ψήφο των ψηφοφόρων χωρίς να προκαλέσει ζημιά».

Το όνομα του υποψήφιου καγκελαρίου της Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ (CDU) αναφέρθηκε στο SPD μόνο παρεμπιπτόντως. «Το γεγονός ότι θέλει να γίνει καγκελάριος είναι αστείο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ενώ ο Σολτς είπε ότι «οι συντηρητικοί δεν πρέπει πλέον να κυβερνήσουν, αλλά να περάσουν στην αντιπολίτευση».

Πράσινοι: Συνομιλίες πρώτα με FDP και SPD

Ο συμπρόεδρος των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του «θα συζητήσει με το Φιλελεύθερο (FDP) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) κόμμα για μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία. Δεδομένου ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) βρίσκονται στη διαδικασία αποχαιρετισμού της δυνατότητας να κυβερνήσουν, προκύπτει λογικά ότι θα ξεκινήσουν πρώτα οι διαπραγματεύσεις με το SPD και το FDP. Ο συνασπισμός “φανάρι” (συνεργασία με SPD και FDP) είναι η πλησιέστερη επιλογή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητήσουμε και με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU)», είπε.

«Η σχέση μου με την υποψήφια καγκελάριο Αναλένα Μπέρμποκ εξακολουθεί να είναι καλή, σταθερή, άθικτη και σχέση εμπιστοσύνης όσο ποτέ. Η συνεργασία μεταξύ των δύο προέδρων των Πρασίνων αποτελεί άγκυρα και παράγοντα σταθερότητας» στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού», πρόσθεσε ο Χάμπεκ ο οποίος θα συμμετάσχει μαζί με την υποψήφια καγκελάριο και συμπρόεδρο του κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ στις εν λόγω διαπραγματεύσεις. Οι δύο τους έχουν επίσης συμφωνήσει ποιός θα είναι αντικαγκελάριος στην περίπτωση που σχηματισθεί κυβέρνηση με την συμμετοχή τους. Ο Χάμπεκ δεν αποκάλυψε όμως το όνομα.

Ανανέωση των συντηρητικών “σε όλα τα επίπεδα” θέλει ο Λάσετ

Ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Άρμιν Λάσετ, παραδέχτηκε προσωπικά λάθη μετά την κακή επίδοση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στις ομοσπονδιακές εκλογές και ανακοίνωσε ότι θα επεξεργαστούν τα αίτια.

«Το αποτέλεσμα δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται και δεν μας ικανοποιεί. Στην τελική ευθεία κατάφεραν να καλύψουν την διαφορά (από τoυς Σοσιαλδημοκράτες) και απέτρεψαν την αριστερή συμμαχία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό», δήλωσε σήμερα μετά τις συνεδριάσεις των επιτροπών του κόμματός του στην έδρα των Χριστιανοδημοκρατών, το «Konrad-Adenauer-Haus» στο Βερολίνο.

«Οι λόγοι για αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύπλευροι. Έχω επίσης κι εγώ μερίδιο της ευθύνης σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα λάθη θα αναλυθούν σε βάθος σε επίπεδο κρατιδίων και περιφερειών, ακόμη και αν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ηγηθούν της κυβέρνησης. Ακόμα και σε περίπτωση ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης, πρέπει να ανανεωθούμε σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του CDU.

«Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού Τζαμάικα (με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους). Κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να αξιώσει (λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων) τον σχηματισμό κυβέρνησης, ούτε το SPD», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση «δεν μπορεί να γίνει με κάθε τίμημα. Οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές δεν θα πρέπει να απαρνηθούν (εν ονόματι της συμμετοχής τους) τον εαυτό τους. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Λάσετ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version