Εκλογές στη Βραζιλία: “Θρίλερ”, ανατροπή και πρωτιά του Λούλα – Στον δεύτερο γύρο ο νικητής

Εκλογές στη Βραζιλία: “Θρίλερ”, ανατροπή και πρωτιά του Λούλα  – Στον δεύτερο γύρο ο νικητής
AP Photo/Marcelo Chello

Μεγάλη μάχη Λούλα-Μπολσονάρου στις κάλπες, με τον νικητή ωστόσο να κρίνεται στις 30 Οκτωβρίου. Πανηγυρίζει ο ακροδεξιός πρόεδρος γιατί "νικήσαμε τα ψέματα των δημοσκοπήσεων", προβάδισμα του κεντροαριστερού Λούλα που ανέτρεψε τα ποσοστά στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατέλαβε μεν την πρώτη θέση στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες Κυριακή στη Βραζιλία, μπροστά από τον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου, αλλά το προβάδισμά του είναι πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν δημοσκοπήσεις και θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δυο τους την 30η Οκτωβρίου.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξασφάλισε 47,91% των ψήφων, έναντι 43,65% του κ. Μπολσονάρου, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) με το 97,3% των ψήφων καταμετρημένο, ενώ το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha τον πίστωνε προχθές Σάββατο με προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων.

Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι η νίκη του Λούλα από τον πρώτο γύρο είναι αδύνατη.

Μεγάλη μάχη και ανατροπή

Η βραδιά εξελίχθηκε σε εκλογικό “θρίλερ”, με τον Μπολσονάρου αρχικά να προηγείται ελαφρά με 46,0% έναντι 45,2% του αντιπάλου του με το 60,3% των ψήφων καταμετρημένο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

Στη συνέχεια, ωστόσο, με το 70% να έχει καταμετρηθεί, ο Λούλα ανέκτησε το προβάδισμα (45,7-45,5%), το οποίο στη συνέχεια διεύρυνε. Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας συγκέντρωνε το 46,5% των ψήφων έναντι 44,8% του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους με το 82,6% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ενώ η ψαλίδα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα στις τρεις μονάδες, αφού με το 90,3% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Λούλα συγκέντρωνε 47,1% των ψήφων έναντι 44,3% του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους.

Εν τέλει, η διαφορά έκλεισε στις περίπου 5 μονάδες.

“Νικήσαμε τα ψέματα”

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε πως «νίκησε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων και εξέφρασε αισιοδοξία ενόψει του δεύτερου γύρου της 30ής Οκτωβρίου στον οποίο θα αντιμετωπίσει τον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το φαβορί.

Ο αρχηγός του κράτους έλαβε το 43% των ψήφων έναντι 48% του αντιπάλου του, μολονότι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Σάββατο, πίστωνε στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων.

“Θα κερδίσουμε τις εκλογές”

«Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη», δήλωσε από την πλευρά του ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα, που κατέλαβε την πρώτη θέση στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, αλλά είναι υποχρεωμένος να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον ακροδεξιό απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που τον καταδιώκει.

«Θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», διαβεβαίωσε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζόμενων (PT), που έλαβε περί το 48% των ψήφων έναντι 43% του κ. Μπολσονάρου, υποσχόμενος «περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερες συγκεντρώσεις» για να συναντηθεί με Βραζιλιάνους καθώς θα διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας την 30ή Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version