Οι Βρετανοί ξαναψήφισαν Brexit – Συντριπτική νίκη Τζόνσον δείχνουν τα exit poll

Οι Βρετανοί ξαναψήφισαν Brexit – Συντριπτική νίκη Τζόνσον δείχνουν τα exit poll
Εκλογές στη Βρετανία: Συντριπτική νίκη Τζόνσον δείχνουν τα exit poll AP

Ξεκάθαρη πλειοψηφία για τον Μπόρις Τζόνσον έδειξαν τα exit poll, με τους Βρετανούς να λένε "ναι" στο Brexit. Λαμβάνει 368 έδρες και ο Κόρμπιν 191.

Ξεκάθαρη νίκη Μπόρις Τζόνσον, στις εκλογές της 12η Δεκεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία, λαμβάνοντας μάλιστα καθαρή πλειοψηφία έδειξε το exit poll.

Εκλογές στη Βρετανία - Ο Μπόρις Τζόνσον με τον σκύλο του AP
 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κοινό exit poll που δημοσιεύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον λαμβάνει 368 έδρες και ο Κόρμπιν 191.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη νίκη του φαίνεται να έδωσαν οι εργατικοί ψηφοφόροι από τις βιομηχανικές περιοχές.

Εκλογές στη Βρετανία - Ο Τζέρεμι Κόρπιν AP
 

Σύμφωνα με το exit poll, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13.

“Οι αριθμοί είναι αριθμοί”

Από την πλευρά του ο ο εκπρόσωπος των συντηρητικών, Τζ.Κλέβερλι, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να επιδείξουν υπομονή, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για τα τελικά αποτελέσματα. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι “οι αριθμοί είναι αριθμοί, και δείχνουν ότι κερδίζουμε”.

Συνολικά εκλέγονται 650 βουλευτές. Από αυτούς οι  533 εκλέγονται είναι από την Αγγλία, 59 από την Σκωτία και 18 από την Βόρεια Ιρλανδία.

“Είναι ακόμη πολύ νωρίς” λένε οι Εργατικοί

Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία ή να εξαχθούν συμπεράσματα, δήλωσε εκπρόσωπος των Εργατικών, λίγη ώρα μετά τη μετάδοση exit poll που θέλει τους Συντηρητικούς, το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, να κερδίζει την αναμέτρηση με ευρεία πλειοψηφία.

Εκλογές στη Βρετανία AP
 

«Είναι ακόμη η αρχή της βραδιάς, είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα», ανέφερε.

«Φυσικά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί στις σκέψεις πολλών ανθρώπων και τη χώρα μας ολοένα πιο πολωμένη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

BREXIT

Σύμφωνα με το κοινό exit poll οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit. Ο Τζόνσον θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει έως τις 31 Ιανουαρίου και να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με το μπλοκ έως τα τέλη του 2020 όταν θα λήξει η μεταβατική περίοδος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τεθούν σε ισχύ δασμοί σε βρετανικά προϊόντα και υπηρεσίες και άλλα εμπόδια στο εμπόριο.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι ο τερματισμός της αβεβαιότητας του Brexit θα «απελευθερώσει ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων» και θα τονώσει την οικονομία.

Ωστόσο, η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας πριν από το τέλος του επόμενου έτους θεωρείται δύσκολη δεδομένης της περιπλοκότητας των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Ο Κόρμπιν που είναι σαφώς σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση δήλωνε ότι θα διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία εξόδου και θα τη θέσει σε δημοψήφισμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ανακληθεί τελείως η απόφαση για το Brexit.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε επίσης το 2018 ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ θα μειώσει το μέγεθος της οικονομίας κατά περίπου 5% έως τα μέσα του 2030, συγκριτικά με την παραμονή στην ΕΕ.

Η πρόταση των Εργατικών για παραμονή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ με στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά θεωρείται από πολλούς ότι είναι λιγότερο επιζήμια για την οικονομία.

Άλμα της στερλίνας

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου καθώς, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 σήμερα ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version