Έκτακτη ανακοίνωση για την υπόθεση Σκριπάλ

Έκτακτη ανακοίνωση για την υπόθεση Σκριπάλ
Η υπόθεση του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ AP

Στοιχεία που ενδέχεται να φωτίσουν την υπόθεση Σκριπάλ, η οποία έχει προκαλέσει ένα νέο "ψυχρό πόλεμο" στον άξονα Λονδίνο-Μόσχα, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα στις 14:00 ώρα Ελλάδος ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που εδρεύει στη Χάγη, δήλωσε σήμερα ότι θα εκδώσει το μεσημέρι ανακοίνωση για τη δηλητηρίαση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Αγγλία του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Ο ΟΑΧΟ, όπου προσέφυγε η βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως θα «εκδώσει ανακοίνωση Τύπου στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα». Μια περίληψη των συμπερασμάτων της έρευνας θα δοθεί επίσης στη δημοσιότητα.

Ειδικοί του ΟΑΧΟ διεξήγαγαν ανεξάρτητη έρευνα για τη φερόμενη απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι, στα νοτιοδυτικά της Βρετανίας.

Η υπόθεση προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα, η οποία φέρει την ευθύνη, σύμφωνα με το Λονδίνο, αλλά αρνείται κάθε ανάμιξη, και στους Δυτικούς. Ως αποτέλεσμα, ακολούθησε το μεγαλύτερο κύμα εκατέρωθεν απελάσεων διπλωματών στην Ιστορία.

Τη Δευτέρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας, λέγοντας πως μόνο η Ρωσία είχε «την ικανότητα, τη θέληση και το κίνητρο» κατά του Σκριπάλ.

Έναν μήνα μετά τη δηλητηρίασή της η Γιούλια Σκριπάλ βγήκε από το νοσοκομείο του Σάλσμπερι όπου νοσηλευόταν. Ένας Βρετανός αστυνομικός ο οποίος είχε δηλητηριαστεί προσφέροντας βοήθεια στους Σκριπάλ βγήκε επίσης από το νοσοκομείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα