Χάος στον Λίβανο: Νεκρός αστυνομικός σε συγκρούσεις – Χιλιάδες στους δρόμους

Χάος στον Λίβανο: Νεκρός αστυνομικός σε συγκρούσεις – Χιλιάδες στους δρόμους
Βηρυτός. AP

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στον Λίβανο, με τον πρωθυπουργό της χώρας να προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Την ίδια ώρα, αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Χάος. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον Λίβανο. Η πόλη της Βηρυτού θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, καθώς χιλιάδες κόσμου έχουν βγει στους δρόμους και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μετά τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου πριν από λίγες ημέρες.

 

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι συνεχείς, ενώ οι διαδηλωτές έχουν εισβάλει ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών και Ενέργειας. Απο τις συγκρούσεις μέχρι στιγμής ένας αστυνομικός έχει χάσει τη ζωή του και 238 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί.

Διαδηλωτές έκαναν έφοδο στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών στο κέντρο της Βηρυτού, βάζοντας φωτιά εκεί προτού τους απωθήσουν στρατιώτες, μεταδίδει φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

«Κάτω η βασιλεία των τραπεζών!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, άλλες ομάδες διαδηλωτών πολιορκούσαν τα κτίρια των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου.

Έφοδος διαδηλωτών στο υπουργείο Ενέργειας

Διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο υπουργείο Ενέργειας στη Βηρυτό, στοχοθετώντας σειρά υπουργείων, μετά τη διαδήλωση εναντίον των αρχών που θεωρούν υπεύθυνες για τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά από λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο με τις δυνάμεις ασφαλείας να μην μπορούν να τους εμποδίσουν.

Πρόωρες εκλογές

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών μέχρι να συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε.
«Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version