Ελένη Κουναλάκη – Τσακοπούλου: Αν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον του ΝΑΤΟ

default image

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ. H Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου, πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουγγαρία και ενεργά αναμεμιγμένη στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον μιλά στο NEWS 247

Αποστολή στη Ν. Υόρκη: Δέσποινα Συριοπούλου

Λίγες ώρες πριν το τελευταίο debate μεταξύ των δυο υποψηφίων στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, τον αυστηρό έλεγχο θα περνούσε και η Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου, πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουγγαρία και ενεργά αναμεμιγμένη στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Είναι ένας άνθρωπος του στενότερου κύκλου της υποψηφίου των Δημοκρατικών, εθελοντής- σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σύνδεσμος (της Κλίντον) με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι σχέσεις των δυο ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν, ωστόσο η συμβολή της Ελένης Κουναλάκη στις πολιτικές φιλοδοξίες της πρώην πρώτης κυρίας για την διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού κόμματος ήταν μεγάλη κατά τη διάρκεια των προκριματικών για την τελική εκλογική αναμέτρηση της 4ης Νοεμβρίου του 2008. Την περίοδο εκείνη, την εποχή που ο μεγάλος αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν άλλος από τον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια των προκριματικών για το χρίσμα, η Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Όταν πλέον το χρίσμα ήταν στα χέρια του τότε υποψήφιου των Δημοκρατικών και σημερινού προέδρου, η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία τον στήριξε. Το 2016, η κα Κουναλάκη βρίσκεται στην θέση 707 με το ποσό των 156,827 δολαρίων ατομικής δωρεάς στο Δημοκρατικό κόμμα. Και ο πατέρας της, Άγγελος Τσακόπουλος, είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές και χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκατομμυριούχος επιχειρηματίας της Καλιφόρνια τη δεκαετία 2001-2011 συνεισέφερε στο Δημοκρατικό κόμμα περίπου στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια.   

Οι δεσμοί της κας Κουναλάκη με την υποψηφία των Δημοκρατικών δείχνουν στενοί. Όταν τον Αύγουστο του 2015 το CNN δημοσίευσε άρθρο γνώμης της Carly Fiorina, επιχειρηματία και πρώην Διευθύνουσας Συμβούλου της Hewlett-Packard που διεκδικούσε το χρίσμα για τους Ρεπουμπλικάνους, στο οποίο ασκούσε δριμύτατη κριτική εναντίον της Χίλαρι Κλίντον η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία έδωσε την δική της απάντηση. Λίγες ημέρες μετά, η Ελένη Κουναλάκη με επίσης άρθρο, περιγράφει το έργο της Κλίντον, καταλήγοντας ότι «ξανάχτισε το δίκτυο των αμερικανικών σχέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό αποτελεί στα σίγουρα την πιο σημαντική κληρονομιά θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον της αμερικανικής ηγεσίας στον κόσμο».

Η Ελένη Κουναλάκη- Τσακοπούλου μιλάει στο news247.gr με τα θερμότερα λόγια για την Χίλαρι Κλίντον, επισημαίνοντας ότι «εδώ και τριάντα χρόνια μάχεται για τα παιδιά και την οικογένεια και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Γνωρίζει τις δυσκολίες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, γνωρίζει πώς να προωθήσει θετικές αλλαγές, και θα το κάνει, αν εκλεγεί. Το παρελθόν της ως δημόσιος λειτουργός είναι τόσο ξεκάθαρο, οι ικανότητές της είναι πολύ γνωστές, επίσης είναι γνωστή η πρόθεσή της να κάνει καλό στη χώρα και στους πολίτες της. Για πολλούς στις ΗΠΑ και ελπίζω να είναι η πλειοψηφία, υπάρχει η αίσθηση ότι θα έχει θετική επίδραση στους πολίτες, και ιδιαίτερα στην μεσαία τάξη», συμπληρώνοντας επιπλέον ότι ακόμα και όσοι πολίτες δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο της, «αν εκλεγεί, θα δουν πόσο σκληρά μάχεται και εργάζεται για τους πολίτες αυτής της χώρας».

 

Για την πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Βουδαπέστη, η κα Κλίντον είναι η μόνη που έχει τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση του προέδρου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως απαράδεκτη την ιδέα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Μάλιστα για τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, θεωρεί αναμενόμενη την πλήρη αποδόμησή του, αν και πήρε πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που ανέμεναν πολλοί. «Όπως αναμενόταν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλήρως αποδομηθεί. Τα νούμερά του στις δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να πέφτουν, κυρίως λόγω των σχολίων που έκανε για τις γυναίκες. Ειλικρινά θεωρώ ότι πήρε πολύ περισσότερο χρόνο, από αυτόν που υπολογίζαμε ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι ο Τραμπ είναι τελείως ακατάλληλος να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφέρει.

Ερωτηθείσα για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, η κα Κουναλάκη επιλέγει να ξεκινήσει διαφορετικά: «Το πρώτο που πρέπει να επισημάνω», σημειώνει, «είναι ότι η εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ είναι στην καλύτερη περίπτωση ασυνάρτητη και επικίνδυνη». Και συνεχίζει: «Ως προς τα θέματα που επηρεάζουν την Ελλάδα πρώτον η κα Κλίντον έχει πολύ στενούς δεσμούς και σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, για πολλά χρόνια έχει ασχοληθεί με θέματα που είναι σημαντικά για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και ως υπουργός των εξωτερικών γνωρίζει τις ευαισθησίες και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο. Συνεπώς, έχει την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις. Δεύτερον, γνωρίζει πάρα πολύ καλά την στρατηγική σημασία της Ελλάδας, αισθάνεται τους στενούς δεσμούς και την σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Το γεγονός ότι διατηρεί προσωπικούς δεσμούς με ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αυτό με τα χρόνια την βοήθησε να έχει βαθιά κατανόηση για τα θέματα που μας αφορούν και είναι σημαντικά για μας».

Για το Πατριαρχείο και το άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης, η κα Κουναλάκη υπογραμμίζει την αφοσίωση που έχει επιδείξει η Χίλαρι Κλίντον στην θρησκευτική ελευθερία, κάνει λόγο για την προσωπική σχέση που έχει η υποψήφια των Δημοκρατικών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και απαντά σε όσους επικαλούνται αναποτελεσματικότητα και κενές υποσχέσεις που ποτέ δεν εκπληρώθηκαν από την πρώην Αμερικανίδα υπουργό των εξωτερικών.  «Όποιος λέει ότι δεν έχει κάνει πολλά, ή λέει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει κάνει πολλά, απλώς οι προσδοκίες του είναι πολύ υψηλές. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να επιλύονται αυτές οι προκλήσεις. Πρέπει να υπάρχει αφοσίωση, σταθερή και αξιόπιστη προσέγγιση και υπομονή ώστε να μπορέσει να υπάρξει ικανοποιητική επίλυση».

Επιμένοντας στο ερώτημα αν η εκλογή Κλίντον μπορεί να επιλύσει θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, η εθελοντής σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ξεκινά πάλι με αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ. «Εκείνο που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον του ΝΑΤΟ ποιο μπορεί να είναι», για να καταλήξει ότι «Αν η Κλίντον εκλεγεί, έχουμε ένα ικανό με γνώσεις άτομο, που είναι πολύ καλή στην επίλυση διενέξεων, και που νοιάζεται πολύ για την σταθερότητα στην περιοχή. Και κατανοεί τις ευαισθησίες της ιστορίας και των συμφερόντων που εμπλέκονται σε αυτές τις διαφωνίες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα