Έληξε η ομηρεία στο Σίδνεϊ. Νεκροί και τραυματίες, μετά από αστυνομική έφοδο

default image

Αιματηρό τέλος για την ομηρεία σε καφέ στο κέντρο του Σίδνεϊ. Ιρανός σεσημασμένος που αυτοαποκαλείται σεΐχης ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός. Δύο όμηροι έχασαν τη ζωή τους. Έλληνας ομογενής κατάφερε να ξεφύγει (pics & vid)

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνταν σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ επί σχεδόν 16 ώρες, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, όπως ανακοίνωσαν οι στυνομικές αρχές της Αυστραλίας.

Ο ύποπτος, ένας άνδρας 50 ετών, χτυπήθηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα άλλα δύο θύματα είναι δύο από τους ομήρους, ένας άνδρας 34 ετών και μια γυναίκα 38 ετών.

Συνολικά, μέσα στο καφέ Lindt, στο κέντρο του Σίδνεϊ υπήρχαν 17 όμηροι. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός και μια γυναίκα που δέχτηκε έναν πυροβολισμό στον ώμο.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε μέσα στο καφέ δεν βρέθηκαν εκρηκτικά, είπε ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σκιπιόνε, ο οποίος έκανε λόγο για “μεμονωμένη ενέργεια”.

Το χρονικό της επιχείρησης

Μια σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκε λίγο πριν από τις 02:30 (17:30 ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέρχονταν στο χώρο του καφέ. Λίγη ώρα αργότερα όμηροι άρχισαν να βγαίνουν από το κατάστημα, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, ενώ ορισμένοι μεταφέρθηκαν από αστυνομικούς στα χέρια και σε φορεία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Μια ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας και ένα ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών εισήλθε στο καφέ, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ιρανός μετανάστης ο δράστης

Μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία της Αυστραλίας ανέφερε ότι ο δράστης είναι Ιρανός μετανάστης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο εξωτερικό.

Ο 49χρονος Μαν Χαρόν Μονίς, φανατικός μουσουλμάνος και αυτοαποκαλούμενος σεΐχης, παρέμεινε μέσα στο καφέ περίπου 16 ώρες αφότου ξεκίνησε η ομηρία.

Ο Μαρόν Μονί είχε φτάσει στην Αυστραλία σαν πρόσφυγας το 1996 και εγκαταστάθηκε στο Σίδνεϊ. Μερικά χρόνια αργότερα είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση σε μια 27χρονη ενώ κατηγορείται και για συνέργεια στην δολοφονία της γυναίκας του. Σύμφωνα με το Σύμφωνα με το BBC, ο Μονίς ήταν ελεύθερος με χρηματική εγγύηση.

 

Ομογενής δικηγόρος κατάφερε να δραπετεύσει

Εν τω μεταξύ, ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης είναι ένας από τους ομήρους (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες) που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από την καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ.

Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης αλλά και οι όμηροι με εντολές του επικοινωνούσαν με μέσα ενημέρωσης για να μεταφέρουν τα αιτήματά του. Σε συνεννόηση με την αστυνομία όμως τα μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά του.

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε στο Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Τοπική τηλεόραση έδειξε νωρίτερα εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος.

“There is no God but Allah” (“Ο μόνος Θεός είναι ο Αλλάχ”) και “Mohammed is the messenger of God” (“Ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού”), έγραφε η σημαία.

Η αστυνομία δεν έχει κάνει ακόμα εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του.

Μέρος του κέντρου του Σίδνεϊ παρέλυσε και πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη εκκενώθηκαν.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα απόψε.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.

Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας ‘Αντριου Σίπιον δήλωσε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις, όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ, “έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια”.

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώ δηλώσεις συμπαράστασης προς την Αυστραλία έκαναν πολλοί ξένοι ηγέτες.

Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες της Δύσης που συμμετέχουν στις δυνάμεις αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Εκτιμάται ότι πάνω από εκατό Αυστραλοί έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ και περίπου 20 από αυτούς έχουν σκοτωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα