Εμινέ Ερντογάν: Σάλος από τις δηλώσεις της για την “εκστρατεία κατά της σπατάλης”

Εμινέ Ερντογάν: Σάλος από τις δηλώσεις της για την “εκστρατεία κατά της σπατάλης”
H Εμινέ Ερντογάν AP

Η σύζυγος του Τούρκου Προέδρου, Εμινέ Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους να μειώσουν τις μερίδες στο φαγητό τους και να προσέχουν τι ψωνίζουν.

Θύελλα αντιδράσεων και οργή έχουν προκαλέσει στη γειτονική Τουρκία οι δηλώσεις της Εμινέ Ερντογάν, που περισσότερο θυμίζουν εκστρατεία κατά της “σπατάλης χρημάτων”, καθώς μεταξύ άλλων ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να μειώσουν τις μερίδες των φαγητών τους.

Από το βήμα της εκδήλωσης με τίτλο “Προστατέψτε το φαγητό σας, Φροντίστε το τραπέζι σας“, που διοργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας στην κεντρική πανεπιστημιούπολη του υπουργείου, η σύζυγος του Τούρκου προέδρου ως άλλη Μαρία Αντουαννέτα, αναλύοντας πόσο φαγητό πετιέται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, ζήτησε μεταξύ άλλων από τις οικογένειες της Τουρκίας να μειώσουν τις μερίδες των φαγητών τους αλλά και να ψωνίζουν με μεγαλύτερη σύνεση.

“Ελάτε να πάρουμε μαζί απλά μέτρα, για παράδειγμα πριν βγούμε για ψώνια, να γράφουμε λίστα με αυτά που θα αγοράσουμε. Να μικρύνουμε τις μερίδες μας, να αγοράζουμε μόνο αυτά που χρειαζόμαστε και να σταματήσουμε να συσσωρεύουμε τρόφιμα τα οποία θα χαλάσουν” δήλωσε η Εμινέ Ερντογάν, την ίδια στιγμή που οι πολίτες δυσκολεύονται ακόμη και να αγοράσουν ψωμί.

“Λυπάμαι πολύ που λέω ότι η χώρα μας δεν απαλλάσσεται από αυτήν την κατάσταση. 4,9 εκατομμύρια καρβέλια ψωμιά σπαταλούνται καθημερινά. Το ποσοστό αποβλήτων σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι 50%”, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της, ενώ δεν δίστασε να συγκρίνει την Τουρκία με τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή, καθώς όπως εξήγησε “η Τουρκία δεν χρειάζεται να φτάσει σε αυτό το επίπεδο για να δράσει”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όριο φτώχειας στην Τουρκία έφτασε τις 2.865 λίρες, ο ελάχιστος μισθός είναι 2.825, δηλαδή, το όριο φτώχειας έχει υπερβεί τον ελάχιστο μισθό. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στην Τουρκία και περί τα 40 εκατομμύρια άνθρωποι με τις οικογένειές τους βρίσκονται κάτω από το όριο της πείνας.

Αυτό προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα κοινωνικά μέσα και εντός τουρκικής βουλής, με πολλούς να εκφράζουν οργή για την υποκριτική στάση της Εμινέ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις της δεν έμειναν ασχολίαστες ούτε και στον τηλεοπτικό αέρα της γειτονικής Τουρκίας, με τον δημοσιογράφο τουρκικού σταθμού να δηλώνει χαρακτηριστικά: “Η Εμινέ Ερντογάν από το χιλίων δωματίων μέγαρο, ξεκινά μια σημαντική εκστρατεία εξοικονόμισης χρημάτων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα