Εμπόδια και νέες προκλήσεις βλέπει η Μέρκελ

default image

Η καγκελάριος της Γερμανίας αμέσως μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εξέφρασε την συγκρατημένη ικανοποίησή της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αναμένει περαιτέρω εμπόδια (Vid)

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει εμπόδια και μεγάλες νομικές προκλήσεις, μολαταύτα υποστήριξε πως έχει «αμετάκλητη ορμή».

Η Μέρκελ εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας στη διαπραγμάτευση για την οποία η ιδία συνέβαλε καθοριστικά. Η συμφωνία προβλέπει πως η Τουρκία θα προχωρά στην επανεισδοχή όλων των παράτυπων μεταναστών που περνούν από το έδαφός της στην Ελλάδα με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

«Δεν τρέφω καμιά ψευδαίσθηση πως αυτό που συμφωνήσαμε σήμερα θα συνοδευτεί από περαιτέρω εμπόδια. Υπάρχουν μεγάλες νομικές προκλήσεις τις οποίες πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Όμως νομίζω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία η οποία έχει αμετάκλητη ορμή και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, το ότι καταφέραμε να υπάρξει συμφωνία για όλα αυτά ανάμεσα στους 28 σήμερα», πρόσθεσε η Μέρκελ, κρίνοντας ότι η έκβαση της Συνόδου Κορυφής δείχνει ότι η ΕΕ είναι ακόμη ικανή να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και να διαχειρίζεται περίπλοκες κρίσεις.

Η Α. Μερκελ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να παραμένουν εκεί και τους απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ανέφερε πως η Ελλάδα μέσω της διμερούς συμφωνίας για την επαναπροώθηση την έχει αναγνωρίσει τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει στο σύνολο της τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Ως προς την Κύπρο η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ταχείας επίλυσης του κυπριακού, ενώ σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι θα εξαρτηθεί από το αν και πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό. Η σημερινή συμφωνία είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερβαίνει μεγάλες κρίσεις δηλωσε επίσης η Α. Μερκελ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα