Eμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Ποιος θα νικήσει;

Eμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Ποιος θα νικήσει;

Εκτός από τους βασικούς «πρωταγωνιστές», πολλοί εκτιμούν ότι ο πόλεμος αυτός θα έχει θύματα πολλές άλλες χώρες του κόσμου

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επιτεθεί ανοιχτά εναντίον της Λαϊκής Κίνας. «Μας κλέβουν τις δουλειές… κρατάνε επίτηδες υποτιμημένο το νόμισμά τους… Όλα αυτά θα αλλάξουν όμως. Θα επιβάλουμε δασμούς 45% στο εμπόριο».

Είναι άραγε πιθανός ένας εμπορικός πόλεμος επί Ντόναλντ Τραμπ; Τί μπορεί να επιφυλάσσει το 2017 για τον ανερχόμενο γίγαντα της Ασίας;

Σήμερα η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι συναλλαγές των δύο χωρών ανήλθαν σε 598 δισ. δολάρια το 2015, με τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα στα 116 δισ. δολάρια και τις εισαγωγές στα 482 δισ. δολάρια.

Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση που ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, και οι δύο θα χάσουν πολλά. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγαλύτερες κατηγορίες αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα είναι τα ηλεκτρονικά προϊόντα,όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετς, υπολογιστές και εξοπλισμός δικτύων, με τη χώρα της Ασίας να αποτελεί το 70% του παγκόσμιου παραγωγού.

Συνεπώς, μια υψηλή δασμολόγηση στα προϊόντα της θα πλήξει την τσέπη εκατομμυρίων Αμερικανών καταναλωτών, καθώς θα μεταφραστεί τελικά σε φόρο επί των αγορών ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ.

Η Κίνα προειδοποιεί

«Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα ζημιώσει και τις δύο χώρες», ανέφερε την Τρίτη η διεθνής έκδοση της εφημερίδας People’s Daily που ελέγχεται από το Πεκίνο. Η εφημερίδα εκφράζει τις ανησυχίες της κινεζικής ηγεσίας, για τον εμπορικό προστατευτισμό, αλλά και την αντί-κινεζική στάση που τηρεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Στην περίπτωση που ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, θα υπάρξουν συνέπειες και για τις δύο χώρες», ανέφερε στη στήλη σχολιασμού της, η κινεζική εφημερίδα.

«Στο τέλος, δε θα νικήσει κανένας, ενώ θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και για άλλες χώρες. Αυτό το κακό θα προκληθεί σε άλλους, χωρίς να υπάρξουν οφέλη για τις ΗΠΑ ή την Κίνα», σημείωσε η ίδια εφημερίδα.

Καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ, είναι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές στους παγκόσμιους διαδρόμους εφοδιασμού, αλλά και εμπορίας αγαθών, αρκετές θα είναι οι χώρες που θα πληγούν σοβαρά από την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με το γενικότερο συμπέρασμα του σχολίου της εφημερίδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα