Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Καλίν: “Όπως το Oruc Reis, έτσι και το Αμπντουλχαμίτ θα κάνει έρευνες”

Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Καλίν: “Όπως το Oruc Reis, έτσι και το Αμπντουλχαμίτ θα κάνει έρευνες”
Τουρκικό πλοίο στη θάλασσα (φωτογραφία αρχείου) Emrah Gurel / Associated Press

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας για το γεωτρύπανο "Αμπντουλχαμίτ Χαν" που βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο. "Η Τουρκία διεξάγει έρευνες στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων".

Εκ νέου προκλητικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ενόψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του στο Haber 7, ανέφερε ότι “κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το Αμπντουλχαμίτ Χαν. Η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα χωρικά της ύδατα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”.

“Όπως το Oruc Reis και τα άλλα πλοία μας έχουν πραγματοποιήσει εξερευνήσεις στο παρελθόν, το ίδιο θα κάνει και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Πραγματοποιούμε ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΔΒΚ. Έχουμε ήδη το δικαίωμα στα δικά μας χωρικά ύδατα”, πρόσθεσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Στο ίδιο πλαίσιο, δήλωσε για την Ελλάδα ότι “προβάλλει τέτοιες απαιτήσεις για τα νησιά που διεκδικεί την κυριαρχία σε 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πουθενά στον κόσμο. Η ελληνική πλευρά το κάνει αυτό: Προσπαθεί να ανοίξει γεωπολιτικούς και πολιτικούς χώρους για τον εαυτό της δημιουργώντας ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα ωφελήσει κανέναν παρά μόνο βραχυπρόθεσμα λαϊκιστικά οφέλη”.

Ενώ πρόσθεσε τα εξής: “Το σχέδιο της Ελλάδας να δημιουργήσει αντίπαλα μέτωπα έχει σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει. Όταν θέτετε μπροστά μας τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ως γεγονότα επί του εδάφους, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να τις αποδεχτούμε. Δεν επιδιώκουμε ένταση με την Ελλάδα.

Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συμβιώσουν σε αυτή την περιοχή. Προσπαθούμε να έχουμε μια δίκαιη σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον, με βάση τα δικαιώματα και το νόμο. Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον κ. Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρός μας είπε: “Κύριε Μητσοτάκη, όταν υπάρχει ένα θέμα μεταξύ μας, μην προσπαθείτε να το λύσετε με τρίτους. Μην προσπαθείτε να ασκήσετε πίεση στην Τουρκία. Αυτό δεν θα λειτουργήσει”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα