Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Προβάδισμα για τους Ρεπουμπλικάνους στο Κοινοβούλιο, αγωνία για τη Γερουσία

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Προβάδισμα για τους Ρεπουμπλικάνους στο Κοινοβούλιο, αγωνία για τη Γερουσία
Voters pass a sign outside a polling site in Warwick, R.I., Monday, Nov. 7, 2022, after casting their ballots on the last day of early voting before the midterm election. (AP Photo/David Goldman) AP

Καθώς η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να κερδίζουν τον έλεγχο της Βουλής ενώ αμφίρροπη παραμένει η μάχη για τη Γερουσία. Λαϊκή απαρέσκεια για τον Μπάιντεν

Με πολλά τεχνικά προβλήματα και τα προγνωστικά να δείχνουν πως επιβεβαιώνονται συνεχίζεται η ενσωμάτωση των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές μάχες των τελευταίων ετών, καθώς οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για το κόμμα που θα ελέγχει το Κοινοβούλιο, την Γερουσία, αλλά και 36 από τις πολιτείες. Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα επηρεάσει σημαντικά την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, αφού βασικό διακύβευμα είναι και κατά πόσο οι πολιτικές του θα έχουν την έγκριση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Με την δημοτικότητα του να υποχωρεί σταθερά, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα βρεθεί με τα χέρια δεμένα, καθώς, όπως έδειξαν και τα exit polls στα κυρίαρχα προβλήματα του πλήθωρισμού και της ακρίβειας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει.

οι πολίτες των ΗΠΑ εκλέγουν το σύνολο των 435 αντιπροσώπων τους στη Βουλή, καθώς και 35 από τους 100 συνολικά Γερουσιαστές. Μετά τις εκλογές του 2020, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και τα δύο σώματα με 222 βουλευτές έναντι 213 των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, ενώ η Γερουσία είναι μοιρασμένη στο 50-50 με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να ορίζει το αποτέλεσμα υπέρ των Δημοκρατικών.

Επίσης σε 36 πολιτείες εκλέγονται κυβερνήτες ενώ σε 30 θα εκλεγούν και γενικοί εισαγγελείς. Επίσης σε διάφορες πολιτείες θα διεξαχθούν εκλογές για πολιτειακούς γραμματείς, τοπικούς βουλευτές κ.α.

Από τις 35 έδρες που διακυβεύονται στην Γερουσία, αυτή τη στιγμή οι 21 ελέγχονται από Ρεπουμπλικανούς και οι 14 από τους Δημοκρατικούς, πράγμα που δίνει στους τελευταίους ένα μικρό προβάδισμα για το συγκεκριμένο σώμα.

Και ενώ μπορεί να χρειαστεί μέρες για να έχουμε μία σαφή εικόνα του αποτελέσματος(θυμηθείτε τις προεδρικές εκλογές του 2020), τα μέχρι τώρα δεδομένα(4:59 της Τετάρτης) δείχνουν πως τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται.

Μέχρι στιγμής και με βάση της στατιστικές προβολές αμερικανικών Μέσων, φαίνεται πως οι Ρεπουμπλικανοί πετυχαίνουν σημαντικό προβάδισμα στο Κοινοβούλιο, ενώ η μάχη για την Γερουσία δείχνει ακόμη αμφίρροπη.

Στις κρίσιμες πολιτείες της Πενσιλβάνια και της Τζόρτζια, οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων για την Γερουσία είναι πολύ κοντά και μία πρόβλεψη είναι μέχρι και τώρα παρακινδυνευμένη.

Στα ενδιαφέροντα της εκλογικής αναμέτρησης, ο 25χρονος υποψήφιος των Δημοκρατικών, Maxwell Alejandro Frost, είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της Gen-Z που εκλέγεται στο Κοινοβούλιο, ενώ η Maura Healey είναι πλέον η πρώτη λεσβία κυβερνήτρια πολιτείας.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε πως η υπόλοιπη θητεία του Μπάιντεν θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη για τον ίδιο και το κόμμα του, ενώ σέ ό,τι αφορά στους Ρεπουμπλικανούς, ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στα τεκταινόμενα του κόμματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα