Επανεξελέγη στο ‘τιμόνι’ του Εθνικού Μετώπου η Μαρίν Λεπέν

Επανεξελέγη στο ‘τιμόνι’ του Εθνικού Μετώπου η Μαρίν Λεπέν
French far-right presidential candidate, Marine Le Pen casts her vote, in Lille, northern France, Saturday, March 10, 2018. Marine Le Pen will propose a name change for the National Front at this weekend's party congress to symbolize an identity makeover designed to lift the party from the political netherworld where it has dwelled since Le Pen's calamitous loss in France's presidential election 10 months ago. (AP Photo/Michel Spingler) AP

Η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος αναμένεται σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, να προτείνει νέο όνομα - Στο πλευρό της ο πρώη σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον

Η Μαρίν Λεπέν, μοναδική υποψήφια για την προεδρία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στη Γαλλία, επανεξελέγη όπως αναμενόταν, λαμβάνοντας το 100% των ψήφων, και ξεκινάει την τρίτη της προεδρική θητεία.

Υπήρξε ένα 2,87% που ήταν λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Στιβ Μπριουά χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των ψηφισάντων.

Η 49χρονη Λεπέν διοικεί το κόμμα από τότε που διαδέχτηκε τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, το 2011, ενώ από σήμερα του στερεί και τον τελευταίο τίτλο, αυτόν του επιτίμου προέδρου, που είχε μέχρι τώρα ο ιστορικός συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου και πρόεδρος του επί 39 χρόνια, από το 1972 έως το 2011.

Τα περίπου 1.500 μέλη που ήταν παρόντα στο 16ο συνέδριο του κόμματος το οποίο διεξάγεται στη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, ενέκριναν εξάλλου σε ποσοστό 79,7% (έναντι 20,2% κατά) τα νέα καταστατικά του κόμματος που καταργούν την επίτιμη προεδρία, ανακοίνωσε ο Ζαν-Φρανσουά Ζαλκ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν αρχίζει την τρίτη θητεία της με φιλοδοξία να “αποδαιμονοποιήσει” το κόμμα της για να το μετατρέψει σε κόμμα εξουσίας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της αυτής, θα προτείνει το απόγευμα στα μέλη ένα νέα όνομα για το κόμμα. Το σχέδιο αλλαγής του ονόματος φαίνεται να υποστηρίζει το 52% των μελών, καθώς πριν από το συνέδριο περίπου 30.000 υποστηρικτές είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το επιθυμητό όνομα του Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος.

Στο συνέδριο δεν παρέστη ο  Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος είχε ήδη προειδοποιηθεί από τη διεύθυνση του FN ότι θα του απαγορευόταν η είσοδος καθώς είχε αποκλειστεί από μέλος του κόμματος.

National Front party leader Marine Le Pen, right, and former White House strategist Steve Bannon hold a press conference at the party congress in the northern French city of Lille, Saturday, March 10, 2018. Steve Bannon has given a big boost to French far right leader Marine Le Pen, telling a cheering crowd at a congress of her National Front party that "history is on our side." (AP Photo) AP

 

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε πάντως ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Είστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος,» τόνισε ο Μπάνον μιλώντας χθες σε εκατοντάδες μέλη του Εθνικού Μετώπου στη Λιλ. «Η ιστορία είναι με το μέρος μας.» Αυτό απέδειξε η εκλογική επιτυχία των δεξιών λαϊκιστών στην Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, είπε ο πρώην επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,  (AP Photo/Michel Spingler)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα