Κοτζιάς σε Τσαβούσογλου: Κολάσιμη ενέργεια η απόπειρα πραξικοπήματος

default image

Τηλεφωνική επικοινωνία Κοτζιά - Τσαβούσογλου για τους οκτώ πραξικοπηματίες που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, ζητώντας άσυλο στην Ελλάδα

Σε καλό κλίμα συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα του τουρκικού ελικοπτέρου με τους στρατιωτικούς, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά την προσγείωσή τους στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα θα εκδώσει τους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο

Η Ελλάδα θα εκδώσει τους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο καταφεύγοντας με ελικόπτερο, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου είπε πως το πρωί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος όπως είπε ο Τσαβούσογλου, του δήλωσε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, δεν ήταν ακόμη γνωστό το ζήτημα με το ελικόπτερο, είπε ο Τούρκος υπουργός.

Αργότερα οι δύο υπουργοί είχαν νέα τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Τσαβούσογλου ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης. Στις δηλώσεις που έκανε, ο Τσαβούσογλου είπε πως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία θα γίνει η έκδοση».

Την Κυριακή αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η έκτακτη προσγείωση και το αίτημα για άσυλο

Υπενθυμίζεται, ότι το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας, με οκτώ άτομα ζήτησε και έλαβε άδεια για έκτακτη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη.

Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11:45 το πρωί και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51. Όταν μπήκε στο FIR Αθηνών σηκώθηκαν δύο ελληνικά F16 για να συνοδεύσουν το Black Hawk που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος”.

Και οι οκτώ είναι στρατιωτικοί που έχουν αφαιρέσει τα διακριτικά τους από τις στολές τους. Ειδικότερα, στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο επιλοχίες.

Από αυτούς, ο ένας επιλοχίας είναι γεννημένος το 1979 κι ο άλλος το 1976, από τους λοχαγούς οι δύο είναι γεννημένοι το 1980 και ο τρίτος το 1982 και από τους ταγματάρχες, ο ένας είναι γεννημένος το 1977 και ο άλλος το 1981.

Στο αεροδρόμιο έσπευσε η Ελληνική Αστυνομία. Αρχικά δεν είχε διευκρινιστεί εάν τα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο είναι υποστηρικτές του πραξικοπήματος που έλαβε χώρα αργά εχθές το βράδυ στη γείτονα χώρα, ωστόσο όπως φαίνεται, επρόκειτο για πραξικοπηματίες που προσπάθησαν να αυτομολήσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα