Επικρίσεις Σπέρλινγκ σε Standard and Poor’s

default image

Ο Τζιν Σπέρλινγκ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, επέκρινε έντονα τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s για την απόφασή του να υποβαθμίσει το κρατικό χρέος των ΗΠΑ

“Το μέγεθος του λάθους τους, μαζί με την ετοιμότητά τους απλούστατα να αλλάξουν επιτόπου το βασικό σκεπτικό τους στο δελτίο Τύπου μόλις επισημάνθηκε το λάθος τους, κόβει την ανάσα”, ανέφερε ο Σπέρλινγκ σε ανακοινωθέν του.

“Αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκινά με το συμπέρασμα και διαμορφώνει κατόπιν τα όποια επιχειρήματά του προκειμένου να το δικαιολογήσει”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε τη συμφωνία αυτής της εβδομάδας για την μείωση του ελλείμματος, κάνοντας την πρώτη του παρέμβαση μετά την απόφαση ενός από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης στην Ουόλ Στριτ να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της κυβέρνησης.

Ο Standard & Poor’s αργά την Παρασκευή υποβάθμισε την κατάταξη στην οποία τοποθετεί το χρέος των ΗΠΑ στο AA+ από το AAA.

Ο οίκος ανέφερε ότι η συμφωνία της ύστατης στιγμής για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, που υπεγράφη από τον Ομπάμα την Τρίτη, και προβλέπει περιστολή δαπανών 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δέκα χρόνια, “υπολείπεται” των μέτρων που απαιτούνταν για να τεθεί το χρέος υπό έλεγχο.

Ο S&P αμφισβήτησε την πολιτική βούληση του Κογκρέσου και του προέδρου να συμφωνήσουν στις “αναγκαίες” περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε “τον δικομματικό συμβιβασμό για την μείωση του ελλείμματος ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση”.

“Αλλά ο δρόμος που χρειάστηκε να διανύσουμε για να φθάσουμε σε αυτό διήρκεσε πάρα πολύ και ήταν ορισμένες φορές πολύ διχαστικός. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να καταστήσουμε σαφή τη βούληση, την δυνατότητα και την δέσμευση του έθνους μας, ότι θα συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις”, υπογραμμίστηκε ακόμη στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Χωρίς να αναφέρεται άμεσα στην υποβάθμιση από τον S&P, το ανακοινωθέν ανέφερε πως ο Ομπάμα “πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι εκλεγμένοι ηγέτες να συνενωθούν, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία μας και να αποκτήσει το έθνος μας ισχυρότερα δημοσιονομικά θεμέλια”.

Ο Ομπάμα κάλεσε “όλα τα μέλη του Κογκρέσου να θέσουν υπεράνω των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών τους την κοινή μας δέσμευση σε μια ισχυρότερη ανάκαμψη και μια ορθότερη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική” πολιτική. Επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει “φορολογική μεταρρύθμιση”, καθώς και “πρόσθετα μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της οικονομίας” των ΗΠΑ.

Της ανακοίνωσης του S&P είχε προηγηθεί σημαντική πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια την Πέμπτη, όταν πολλά υπέστησαν απώλειες 5% και πλέον. Η ανακοίνωση έγινε μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία κατεγράφησαν μικρά κέρδη.

Ο Τομ Μάγερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, εκτίμησε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag ότι θα καταγραφεί νέα πτώση των χρηματιστηρίων αύριο. “Οι άσχημες ειδήσεις πάντα είναι δυσάρεστες για τις αγορές”, επισήμανε. Τόνισε πως δεν προβλέπει ένα διεθνές κραχ, αλλά πρόσθεσε πως “θα μπορούσαν να υπάρξουν απώλειες”.

Ο Ομπάμα, που έγινε 50 ετών την Πέμπτη, βρίσκεται αυτό το σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, στο δυτικό Μέριλαντ.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ένας από τους θεωρούμενους ως επικρατέστερους υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να τον αντιμετωπίσει στις προεδρικές εκλογές του 2012, χαρακτήρισε την υποβάθμιση “δείκτη της κατάπτωσης της χώρας μας” υπό τον Ομπάμα.

“Το αξιόχρεο της Αμερικής μόλις έγινε η πιο πρόσφατη απώλεια (λόγω) της αποτυχίας του Ομπάμα να ηγηθεί στην οικονομία”, τόνισε ο Ρόμνεϊ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα