Επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν αλλά όχι για το πραξικόπημα

default image

Τι δήλωσε το State Department για την αίτηση έκδοσης του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που κατέθεσε και επισήμως η Τουρκία

Την έκδοση του μουσουλμάνου κληρικού Φετελούχ Γκιουλέν ζήτησε και επισήμως η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το State Department, όχι όμως για την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η τουρκική ηγεσία τον κατηγορεί από την πρώτη στιγμή της καταστολής της.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τώρα ότι η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Μαρκ Τόνερ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει νωρίτερα, ότι γινόταν επανεξέταση των εγγράφων που είχαν υποβληθεί από την Τουρκία και ότι δεν ήταν σε θέση να πουν επισήμως ότι επρόκειτο για αίτημα έκδοσης.

Ο Τόνερ δήλωσε ότι η επίσημη αίτηση έκδοσης δεν σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά με άλλες υποθέσεις για τις οποίες ο Γκιουλέν κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, η Τουρκία δεν έχει προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την εμπλοκή του στο πραξικόπημα.

“Για την ακρίβεια αφορά ορισμένες υποτιθέμενες εγκληματικές δραστηριότητες που έγιναν προ πραξικοπήματος. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν υποβάλει επίσημη αίτηση έκδοσης με στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή του στο πραξικόπημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα