Επίθεση στη Συρία: Όπλα, στόχοι και θύματα – Τι γνωρίζουμε

Επίθεση στη Συρία: Όπλα, στόχοι και θύματα – Τι γνωρίζουμε
Επίθεση στη Συρία AP

Ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία ως απάντηση στη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ. Ποιοι στόχοι χτυπήθηκαν

Παγκόσμια αναταραχή προκάλεσε η κίνηση των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας να πραγματοποιήσουν αεροπορικά χτυπήματα εναντίον στόχων στη Συρία, ως απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν

Αξιωματούχοι του στρατού είπαν στο CNN ότι τουλάχιστον ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που επιχειρούσε στην Ερυθρά θάλασσα, συμμετείχε στην επίθεση, καθώς και βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1 των ΗΠΑ. Επισήμως πάντως οι ΗΠΑ δεν έχουν διευκρινίσει τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν, ωστόσο στο βομβαρδισμό της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ πέρσι, είχαν ρίξει πυραύλους Tomahawk.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς τόνισε περισσότερες από δύο φορές, ότι εκτοξεύτηκαν τόσοι πύραυλοι όσοι και τον Απρίλιο του 2017, προσθέτοντας ότι “ήταν ένα ισχυρό χτύπημα”.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τέσσερα Tornado GR4’s της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας πήραν μέρος, εκτοξεύοντας πυραύλους Storm Shadow σε μια “πρώην βάση πυραύλων – περίπου 15 μίλια δυτικά του Χομς”.

Η Γαλλία γνωστοποίησε ότι χρησιμοποίησε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αεριωθούμενα αεροσκάφη Rafale.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι δύο σύμμαχοί τους χρησιμοποίησαν πολεμικά αεροσκάφη και πλοία για να εκτοξεύσουν περισσότερους από 100 πυραύλους cruise και εδάφους-αέρος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία. Τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από δύο αμερικανικά πλοία που έπλεαν στην Ερυθρά θάλασσα ενώ αναπτύχθηκαν και βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1 Lancer για αεροπορική υποστήριξη στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο.

Ποιοι ήταν οι στόχοι

Τα σημεία που χτυπήθηκαν κατά την επίθεση στη Συρία

Στην ανακοίνωση της επίθεσης, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι έδωσε εντολή για “χτυπήματα ακριβείας σε στόχους που σχετίζονται με χημικά όπλα” του συριακού καθεστώτος.

Ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ είπε στους δημοσιογράφους ότι τα τρία μέρη που ήταν στο στόχαστρο ήταν: ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη Δαμασκό, μια εγκατάσταση αποθήκευσης χημικών όπλων δυτικά του Χομς και μια εγκατάσταση αποθήκευσης εξοπλισμού χημικών όπλων κοντά στο Χομς.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι οι πύραυλοι που είχαν στόχο το Χομς αναχαιτίστηκαν και δεν προκάλεσαν ζημιές, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν καταρρίφθηκαν από συριακά συστήματα αεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με το Sputnik.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις πύραυλοι Storm Shadow εκτοξεύτηκαν προς μια πρώην βάση πυραύλων, 15 μίλια δυτικά του Χομς, στην οποία το καθεστώς της Συρίας διατηρούσε απόθεμα ουσιών για κατασκευή χημικών όπλων.

Σύμφωνα με το ρωσικό στρατό, 12 πύραυλοι cruise στόχευσαν την αεροπορική βάση Αλ Ντουμάιρ, ανατολικά της Δαμασκού. Οι Σύροι χρησιμοποίησαν αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικής κατασκευής S-120, S-200 και Buk, καταρρίπτοντας όλους τους πυραύλους.

Υπήρχαν θύματα;

Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν στο Χομς μετά από αναχαίτιση “μερικών” πυραύλων από τη Συρία, όπως τόνισε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Μάρτυρες στη Δαμασκό ανέφεραν ότι σημειώθηκε έκρηξη στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου ζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα