Επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ: Μέλος των Proud Boys ομολόγησε την ενοχή του

Επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ: Μέλος των Proud Boys ομολόγησε την ενοχή του
Εισβολή ακροδεξιών ομάδων στο Καπιτώλιο AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Μέλος των Proud Boys ομολόγησε την ενοχή του για την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Γενάρη του 2021. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ομολογία μέλους της ακροδεξιάς ομάδας.

Μέλος των Proud Boys από τη Νέα Υόρκη ομολόγησε την ενοχή του για κακουργηματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Γενάρη 2021 στο Καπιτώλιο.

Ο Μάθιου Γκριν, 34 ετών, από τις Συρακούσες της Νέας Υόρκης, είναι το πρώτο μέλος της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys που κατηγορείται για συνωμοσία και παραδέχτηκε την ενοχή του, παραδοχή που θα μπορούσε να παράσχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες στην έρευνα της κυβέρνησης με τη συνεργασία του με τις αρχές, σύμφωνα με το CNN. Ο Γκριν παραδέχτηκε την ενοχή του την Τετάρτη για την κατηγορία περί συνωμοσίας και την κατηγορία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας.

Ο Γκριν είναι αντιμέτωπος με έως και 51 μήνες φυλάκιση σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον και συμφώνησε να πληρώσει 2.000 δολάρια ως αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Είναι το πρώτο μέλος των Proud Boys που μπορεί να δώσει στους εισαγγελείς πληροφορίες για την ακροδεξιά οργάνωση. Παράλληλα, πολλά μέλη των Oath Keepers συνεργάζονται με την κυβέρνηση εδώ και μήνες.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στις 6 Ιανουαρίου, ο Γκριν και άλλοι δύο πέρασαν τον αστυνομικό κλοιό στο Καπιτώλιο και έλαβαν οδηγίες από τους ηγέτες των Proud Boys μέσω ασυρμάτου κατά τη διάρκεια των ταραχών.

“Συμμετείχε μαζί με άλλους ταραχοποιούς, συμπεριλαμβανομένων μελών των Proud Boys, στη μετακίνηση των αστυνομικών οδοφραγμάτων”, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είμαι καλά, πήραμε την πρωτεύουσα», έστειλε ο Γκριν σε επαφή του μετά την επίθεση, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Γκριν κατηγορείται από τον Απρίλιο με τα μέλη των Proud Boys, Γουίλιαμ Πέπε και Ντομινίκ Πεζόλα, τα οποία οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι συνωμότησαν με στόχο τους αστυνομικούς που προστατεύουν το Καπιτώλιο. Ο Πεζόλα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, χρησιμοποίησε μια ασπίδα της αστυνομίας για να σπάσει ένα παράθυρο στο Καπιτώλιο, επιτρέποντας στους ταραχοποιούς να εισέλθουν στο κτίριο.

Δεκάδες άτομα που φέρεται να είναι συνδεδεμένα με τους Proud Boys έχουν κατηγορηθεί σε σχέση με την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ο Γκριν θα παραμείνει υπό κράτηση πριν από την εκδίκαση της ποινής του που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα