Επίθεση στο Λονδίνο: Πατέρας δύο μικρών παιδιών ένας από τους δράστες

Επίθεση στο Λονδίνο: Πατέρας δύο μικρών παιδιών ένας από τους δράστες

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα δύο εκ των δραστών της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Γνωστός στις αρχές ο ένας

Η βρετανική αστυνομία έδωσε σήμερα Στη δημοσιότητα ‘έδωσε τη Δευτέρα η βρετανική αστυνομία τα ονόματα δύο εκ των τριών δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Ένας εξ αυτών ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έκανε γνωστό ότι ο ένας δράστης ονομάζεται Κουράμ Σαζάντ Μπατ, ηλικίας 27 ετών. Ο Μπατ ήταν γνωστός στην αστυνομία και την MI5. Ήταν υπήκοος Βρετανίας που είχε γεννηθεί στο Πακιστάν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο δεύτερος δράστης ονομάζεται Ρασίντ Ρεντουάν, ηλικίας 30 ετών, επίσης γνωστό με το ονοματεπώνυμο Ρασίντ Ελκντάρ. Δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία. Ο Ρεντουάν ήταν μαροκινής και λιβυκής καταγωγής.

Οι δύο άνδρες διέμεναν στη συνοικία Μπάρκινγκ, στο ανατολικό Λονδίνο, όπου η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πολλών προσώπων τις τελευταίες ημέρες.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση των στοιχείων και του τρίτου δράστη, διευκρίνισε η αστυνομία σε ένα δελτίο τύπου, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον πολίτη γνωρίζει ο,τιδήποτε να το καταθέσει στις αρχές.

Όπως μεταδίδουν πολλά βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπατ είχε εμφανιστεί πέρσι σε ένα ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 με τίτλο «Οι γείτονές μου οι τζιχαντιστές», ενώ είχε εργαστεί για στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου TFL.

Και οι τρεις δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Η φωτογραφία ενός εξ αυτών, που παρουσιάστηκε ως ο επικεφαλής τους, βρίσκεται σήμερα. Δευτέρα, στο πρωτοσέλιδο πολλών βρετανικών εφημερίδων. Σε αυτή φαίνεται ένας γενειοφόρος άνδρας, με το κεφάλι ξυρισμένο, να κείτεται στο έδαφος αφού σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας. Φορά ένα παντελόνι παραλλαγής και κάτι που μοιάζει με ζώνη με εκρηκτικά, που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικη, σύμφωνα με την αστυνομία. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος από τους τρεις δράστες είναι ο εικονιζόμενος ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που φέρονται να αναγνωρίζουν το πρόσωπό του, ο άνδρας φέρεται να κυκλοφορούσε με το όνομα Αμπντούλ.

«Ονομάζεται Αμπντούλ, τον φωνάζαμε Αμπς στο γυμναστήριο της γειτονιάς» δήλωσε ο Μάικλ Μίμπο, ένας νεαρός που ζει στην πολυεθνική συνοικία Μπάρκινγκ, όπου η αστυνομία έχει κάνει πολλές συλλήψεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμπντούλ κατάγεται από την ινδική υποήπειρο.

Ο Σαλαχουντίν, ένας 40χρονος δάσκαλος οδήγησης, θυμάται τον Αμπντούλ καλά: «Τον βλέπαμε συχνά. Ήταν συμπαθητικός, όμως ξαφνικά άλλαξε συνήθειες. Δεν συμπεριφερόταν όπως παλιά. Δεν ήταν επιθετικός, αλλά τώρα τελευταία, αν και στο παρελθόν ήταν πολύ ομιλητικός, δεν έλεγε τίποτα περισσότερο από “καλημέρα, γεια σας”».

«Είχε δύο παιδιά, το ένα περίπου τριών ετών και μία μικρή κόρη που γεννήθηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες» πρόσθεσε. Είχε μετακομίσει στη συνοικία αυτή, όπου ζουν κυρίως οικογένειες εργατών, «πριν περίπου έναν χρόνο» και ήταν ένας άνθρωπος «που αγαπούσε τα παιδιά» και «έπαιζε ποδόσφαιρο στο πάρκο», εξήγησε ο Σαλαχουντίν.

Η αστυνομία πραγματοποίησε χθες Κυριακή 12 συλλήψεις στο Μπάρκινγκ και «σε έναν συγκεκριμένο αριθμό» σήμερα στη διάρκεια δύο νέων ερευνών στο Νιούχαμ και το Μπάρκινγκ.

Την Κυριακή συνελήφθησαν επτά γυναίκες και πέντε άνδρες ηλικίας 19 με 60 ετών. Ένας 55χρονος αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Στο νοσοκομείο παραμένουν 36 τραυματίες

Συνολικά 18 τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση και ακόμη 18 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο του Λονδίνου, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία όταν τρεις τρομοκράτες έπεσαν με το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια επιτέθηκαν με μαχαίρια σε περαστικούς στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ.

“Συνολικά 36 ασθενείς λαμβάνουν ιατρική βοήθεια σε πέντε νοσοκομεία του Λονδίνου. Από αυτούς 18 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση” επεσήμανε η Υπηρεσία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Gabriele Sciotto via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα