Επίθεση στο Μόναχο. Εκπρόσωπος αστυνομίας: Σε αμόκ ο δράστης, είχε μαζί του πάνω από 300 σφαίρες

default image

Περίπτωση αμόκ χωρίς πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα η ένοπλη επίθεση στο Μόναχο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου σε συνέντευξη Τύπου. Δέκα οι νεκροί, εκ των οποίων πολλοί ανήλικοι

H αστυνομία του Μονάχου, όπως είπε εκπρόσωπός της σε συνέντευξη Τύπου, εκτιμά πως πρόκειται για μεμονωμένο δράστη και πως δεν έχει καμία σχέση με το προσφυγικό.

Συνολικά οι νεκροί είναι δέκα, μαζί με τον δράστη και 27 οι τραυματίες,  εκ των οποίων 10 βαριά τραυματισμένοι, ενώ η αστυνομία τόνισε πως  “δεν υπάρχουν λόγοι ασφαλείας να μην πηγαίνει κανείς στο εμπορικό κέντρο”.

Τα θύματα ήταν όλοι κάτοικοι Μονάχου, ενώ πολλά είναι ανήλικα και τρεις γυναίκες.

“Ο 18χρονος δράστης είναι μαθητής, ψάξαμε το δωμάτιο του και δε φαίνεται να σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, λέγοντας πως ο δράστης είχε μαζί του πάνω από 300 σφαίρες. “Υπήρξε επαφή ομάδας αστυνομικών με τον δράστη, αστυνομικός τον πυροβόλησε, όμως δεν πέτυχε τον στόχο του”, σημείωσε και συμπλήρωσε πως ο 18χρονος δράστης ασχολείτο και διάβαζε σχετικά με το αμόκ και τις επιθέσεις που γίνονται σε αμόκ.

“Ο δράστης ήταν σε αμόκ, δε φαίνεται να είχε πολιτικό κίνητρο”, τόνισε και ανέφερε: “Εκτιμούμε ότι ο δράστης αυτοκτόνησε”. Παράλληλα, η αστυνομία σημείωσε πως κατά πάσα πιθανότητα ο δράστης είχε καλέσει κόσμο, μέσω του facebook, στο εστιατόριο από το οποίο ξεκίνησε η επίθεση.

Ο δράστης δεν είχε άδεια οπλοφορίας, ενώ έσπειρε το πανικό με ένα πιστόλι Γκλογκ 17.

“Το εστιατόριο από το οποίο ξεκίνησε η επίθεση – βρίσκεται υπό επιτήρηση ενώ δεν ξέρουμε πότε θα λειτουργήσει ξανά το εμπορικό κέντρο”, προσέθεσε. Τα ΜΜΜ λειτουργούν κανονικά εκτός εξαιρέσεων.

Μεταξύ άλλων, η αστυνομία σημείωσε πως προς το το παρόν “έχουμε ερευνήσει μόνο την κατοικία του δράστη.. Οι γονείς του δράστη δεν ήταν σε κατάσταση που θα μας επέτρεπε να τους ανακρίνουμε”.

Η αστυνομία στο Μόναχο γνωστοποίησε επίσης, ότι δέχθηκε 4.310 τηλεφωνήματα σχετικά με την επίθεση μέχρι χθες τα μεσάνυχτα.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Γερμανία, αρνήθηκαν ν’ αναλάβουν τις έρευνες για την επίθεση στο Μόναχο, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα στη Βαυαρία.

Οι αρχές γνωστοποίησαν επίσης, ότι ο δράστης λάμβανε ψυχιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη, ενώ ο ίδιος δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία πριν από την επίθεση. Δεν είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο. Οι αστυνομικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης, ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ οι γονείς των παιδιών που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο, ήταν ανήμποροι να βοηθήσουν την αστυνομία εξαιτίας του σοκ που είχαν υποστεί.

N-tv:  Θαυμαστής του 17χρονου μακελάρη του Βινεντέν

Θαυμαστής του 17χρονου ο οποίος το 2009 είχε σκοτώσει 15 άτομα στο σχολείο του στο Βινεντέν της Στουτγκάρδης φέρεται να ήταν ο 18χρονος Ιρανογερμανός δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-tv, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης, ο οποίος μεγάλωσε στην Γερμανία, καθώς οι γονείς του ήρθαν από το Ιράν την δεκαετία του ’90, περνούσε πολλές ώρες παίζοντας στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή παιχνίδια που είχαν σχέση με μάχες, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα και στο σχολείο του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα