Ερείπια αρχαίας ρωμαϊκής πόλης ξεβράστηκαν στα παράλια της Τουρκίας

Ερείπια αρχαίας ρωμαϊκής πόλης ξεβράστηκαν στα παράλια της Τουρκίας

Μοναδικά ευρήματα που χρονολογούνται μεταξύ του 1ου και 3ου αιώνα μ.Χ. βγήκαν στη στεριά έπειτα από σφοδρές καταιγίδες

Η Αμάσρα είναι μια μικρή πόλη στη Μαύρη Θάλασσα που κάποτε υπήρξε τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τον περασμένο μήνα όμως οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με την ιστορία αυτού του τόπου καθώς οι σφοδρές καταιγίδες ξέβρασαν στις ακτές της πόλης ερείπια απ' τα ρωμαϊκά χρόνια.

Όπως αναφέρει το CNN τα ερείπια αυτά χρονολογούνται περίπου από τον πρώτο μέχρι τον τρίτο αιώνα μ.Χ. και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως είναι τα τελευταία απομεινάρια που αναδύονται από την αρχαία πόλη Άμαστρις.

Τα μοναδικά αυτά ευρήματα βρέθηκαν από κατοίκους οι οποίοι παρατήρησαν πως ανάμεσα στους βράχους, υπήρχαν κομμάτια από σκαλιστό μάρμαρο και λίθο.

Ο διευθυντής του μουσείου Αμάσρα εκτιμά πως τα μάρμαρα αυτά είναι από την εποχή της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου που είχε στα χέρια του την εξουσία από το 193 έως το 211 μ.Χ.

Το πώς βρέθηκαν τα μάρμαρα αυτά στη θάλασσα, παραμένει ένα μυστήριο. Ωστόσο, εκτιμάται πως μπορεί να είχαν καταλήξει εκεί πολλά χρόνια πριν, από τους κατασκευαστές των ναών.

Όσο για το πώς μετά από τόσα χρόνια έχουν διατηρηθεί η απάντηση είναι πως επειδή στα νερά της Μαύρης Θάλασσας δεν υπάρχει οξυγόνο στα 500 πόδια ευνοείται η συντήρηση τέτοιων υλικών.

Η Αμάσρα, που βρίσκεται 184 μίλια ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα της Περσίας, Αμαστρίν, στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. και πέρασε από τα χέρια Ρωμαίων, Βυζαντινών, Γενουατών και Οθωμανών, τις τελευταίες δύο χιλιετίες.

ADVERTISING

SHARE: